Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Harde kaas
Ongeopende harde kazen kunnen ongeveer 3 maanden in de koelkast worden bewaard. Eenmaal geopend zijn de kazen in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar. Het is belangrijk dat u de kaas goed in vetvrij kaaspapier wikkelt, deze kunt u bij de kaasboer krijgen.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Blauwe kazen zoals Stilton, Roquefort en Gorgonzola kunnen ongeopend enkele maanden houdbaar zijn, mits ze op de juiste manier in de koelkast worden bewaard.
Deze zichtbare tekenen kunnen kleuren als groen, roze of grijs omvatten, en een textuur die kan worden beschreven als "wazig". Als u de kaas ruikt en een geur detecteert die u aan ammoniak doet denken , is dit ook een teken van bederf. In beide gevallen moet u de kaas weggooien.
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken, wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).
Als u schimmel ziet (in de vorm van blauwe of groene vlekken) of als het een zure of vreemde geur heeft, is de kans groot dat de kaas bedorven is. Een ander teken van bederf kan een verandering in kleur zijn - als uw kaas geelachtig of bruinachtig wordt, is het misschien tijd om hem weg te gooien.
Deze kunnen tot 1 week goed blijven in de koelkast. Consumeer snel – Hoewel je de gevulde olijven van tevoren kunt bereiden, is het het beste om ze binnen 3 dagen te consumeren voor een optimale smaak en textuur.
Gekoeld bewaren. Zodra geopend beperkt houdbaar, tot ca. 4 dagen.
Blauwschimmelkaas smaakt van nature best wel pittig en sterk. Dit komt door de schimmels Penicillium Glaucum en Penicillium Roqueforti. Deze schimmels zijn vochtig tijdens het rijpingsproces en zorgen hierdoor voor twee voordelen: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas heerlijk romig wordt.
Melkallergie
Zelfs het consumeren van een kleine hoeveelheid melk kan een allergische reactie veroorzaken, wat diarree, misselijkheid, braken, huiduitslag, piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten en een beklemd gevoel op de borst kan veroorzaken. De meeste symptomen van een melkallergie zullen binnen enkele minuten na het eten van blauwe kaas optreden.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Geen zorgen , het is normaal dat natuurlijk gerijpte kazen een kleine hoeveelheid vocht in hun verpakking ontwikkelen en dat is gebruikelijk bij onze blauwe kazen . De vloeistof aan de buitenkant van uw kaas is gewoon overtollig vocht, of vloeibare wei. Dep uw kaas gewoon met een papieren handdoek en geniet ervan.
Als het luchtdicht verpakt wordt bewaard, zal het sneller bederven. Er zal vocht in de verpakking ontstaan en de kaas zal een gelige kleur krijgen of gelige schimmel produceren , en het zal gaan stinken. Blauwe kaas moet ook uit de buurt van andere kazen worden bewaard, omdat de blauwe schimmel de neiging heeft om te reizen.
De geschiedenis van blauwe kaas gaat terug tot de 7e eeuw, naar een grot buiten het dorp Roquefort in Frankrijk. De legende gaat dat een afgeleide herder zijn lunch met brood en kaas in de grot vergat.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
De kaas moet wit en romig blijven, terwijl de blauwgroene aderen ook hun kleur behouden. De donzige schimmel en slijmerige gele tot roze vlekken zijn de beste indicaties voor zekere bederf.
Blue cheese crumbles zijn doorgaans tot een week na opening houdbaar of binnen de op de verpakking afgedrukte houdbaarheidsdatum, afhankelijk van wat het eerst komt . Als ze ongeopend zijn, kunnen ze tot een maand na de op de verpakking afgedrukte datum houdbaar zijn.
Blauwe kazen: Blauwe kazen zoals Roquefort, Gorgonzola en Stilton moeten worden verpakt in was- of bakpapier en vervolgens in plasticfolie of aluminiumfolie . Bewaar in de koelkast en zorg ervoor dat de kaas geen rauw vlees of zeevruchten raakt om besmetting te voorkomen.
Net als met de meeste kazen bewaar je Gorgonzola in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.