Voorgesneden fruitstukjes hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum op de verpakking. Mits gekoeld bewaard (4-7°C) zijn ze tot dan veilig. Op die nattige stukjes kunnen veel bacteriën groeien – en ze kunnen gevaarlijk bederven. Eet ze niet na de TGT en gebruik ze liever meteen na aankoop.
De aardbeien zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Je weet wel: diegene die geplet en geplet zijn of gewoon te lang in de koelkast hebben gelegen. Je wilt ze misschien niet als tussendoortje eten, maar deze bessen zijn heerlijk en horen niet in de prullenbak .
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken , was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen. En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Waar is de beste plek om aardbeien te bewaren? Tenzij u van plan bent om de aardbeien direct te gebruiken, kunt u ze het beste in de koelkast bewaren om de versheid te behouden . Ongekoeld blijven bessen slechts een paar dagen goed; in de koelkast kunnen ze tot een week goed blijven.
Aardbeien, frambozen en bosbessen moeten allemaal in de koelkast worden bewaard. Tenzij u van plan bent om de bessen binnen een dag na aankoop op te eten of te gebruiken. Ze zijn kwetsbaar en bederven snel als ze bij kamertemperatuur worden bewaard .
Voorgesneden fruitstukjes hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum op de verpakking. Mits gekoeld bewaard (4-7°C) zijn ze tot dan veilig. Op die nattige stukjes kunnen veel bacteriën groeien – en ze kunnen gevaarlijk bederven. Eet ze niet na de TGT en gebruik ze liever meteen na aankoop.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Aardbeien worden traditioneel van eind mei tot begin juli geplukt. Deze kortdragende rassen geven in 3 tot 4 weken tijd heerlijke en – over het algemeen – grote aardbeien. Bij de doordragende rassen kunt u, met de juiste verzorging, de productie verspreiden over een langere periode, namelijk van juni tot september.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Naarmate het fruit rijpt, neemt de AAT-activiteit toe . Het zijn de cultivars met de hoogste AAT-activiteit die de meeste ester produceren en dus de sterkste geur hebben.
Spoelen met azijnoplossing : Week aardbeien een paar minuten in een azijnoplossing (één deel witte azijn en drie delen water). Giet ze vervolgens af, dep ze droog en leg ze op een schone papieren handdoek in een glazen bak. Doe het deksel er losjes op en bewaar ze in de koelkast.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Taarten, cupcakes en muffins
Net zoals overrijpe bananen ideaal zijn om te bakken, zo kunnen overrijpe aardbeien, gepureerd of gewoon gehakt en gemengd in heerlijke gebakken lekkernijen. Het internet staat vol met recepten die dit fruit gebruiken om alles wat heerlijk is aan de zomer te vieren.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.