Uien kunnen tegen vorst als ze al geoogst zijn en ook als ze in de grond zitten. Als bolgewas overleven ze 's winters namelijk door de bol in de aarde, pas in de zomer gaat de plant zich weer boven de grond laten zien. Alleen Boedhisten gebruiken geen uien in de keuken.
Bevriezing van uien wordt een probleem bij temperaturen lager dan -2 °C (28 °F).
Uien bewaren
Als je uien op de correcte manier bewaart zijn ze heel lang houdbaar. Vooral uien die in de herfst worden geoogst, kunnen de hele winter worden bewaard. Verwijder de beschimmelde exemplaren en leg de andere uien verspreid op een droge en goed geventileerde ruimte of hang ze op in bosjes onder een afdak.
Uien kunnen lichte tot zware vorst en matige vorst verdragen, maar harde vorst kan leiden tot schade aan uien . Het afdekken van de planten met een beschermende afdekking of zeil zal vorstschade aanzienlijk verminderen, vooral als de temperaturen onder de 20˚F dalen.
In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Wil je ui langer bewaren? Dan kun je de rauwe ui invriezen. Ingevroren ui is één jaar houdbaar, voor bosui is dit 3 maanden.
Diepvriesgroenten zijn vaak net zo voedzaam als verse groenten
Diepvriesgroenten worden geoogst als ze het rijpst zijn. Binnen een paar uur na het plukken worden ze geblancheerd, of gedeeltelijk gekookt, en vervolgens snel ingevroren. Het proces helpt groenten om veel van hun voedingsstoffen te behouden.
De ui is verdroogd, verkleurd of verrot. Voorgesneden uien worden slap, beschimmelen en verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Uien en wortel: deze combinatie is een win-win. Uien stoten plagen af die wortelen kunnen beschadigen, terwijl wortelvliegen de geur van uien niet kunnen waarderen.
Het opkweken uit plantuien is de makkelijkste en snelste manier om (grote) uien te kweken. Maak dan met een pootstok of iets dergelijks gaten in de grond. Je kunt de plantuien dan ongeveer 5-6 centimeter diep planten. Dieper mag ook maar het duurt dan net iets langer voor ze boven komen.
Uien uitharden
U kunt uien drogen op rekken of op lagen kranten in een kas, tunnelkas of koude bak . Dit werkt ook voor andere alliums zoals sjalotten en knoflook. Spreid de uien zoveel mogelijk uit en zorg voor voldoende circulerende lucht om vocht af te voeren en schimmel of rotting te voorkomen.
Dat betekent dat we de meeste jaren, gemiddeld, uien buiten kunnen laten overwinteren zonder bescherming tegen het weer . Als het een optie voor u is, is een van de beste manieren om overwinterde uien te kweken, vooral als u in een gebied woont dat kouder is dan het onze, om ze te kweken in een koude bak of in lage tunnels.
Het kan dus flink wat schelen als je er te vroeg bij bent. Echter, te laat je uien oogsten is ook niet ideaal. Daar je bij te vroege oogst wat kleinere uien zult hebben, loop je bij te laat oogsten het risico dat de uien openbarsten. Bovendien bewaren te laat geoogste uien minder goed.
Na ongeveer een week zijn de uien mooi droog en kun je het overtollige verdorde loof verwijderen. Daarna leg je ze in bakjes of hang je ze op in een droog, goed verlucht lokaal. Uien verdragen sterke vorst, dus in de kelder kun je ze ook bewaren. Door vocht gaan ze wel rotten.
Uien stellen niet veel eisen aan de grond zolang deze vooral maar goed waterdoorlatend is, zoals biologische moestuingrond. Uien staan namelijk niet graag in plassen water. Ook geven uitjes een voorkeur aan een niet al te zure bodem. Je kunt de grond meer basisch maken door de grond met wat kalk te mengen.
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Uien hebben net als de andere wortelgewassen relatief weinig mest nodig.
Te dicht op elkaar geplante uien worden sneller rijp en blijven dus kleiner. De juiste plantafstand is ongeveer 15 x 15 cm.
Naast stikstof hebben uien gedurende het seizoen 180 tot 200 kg zuivere kali nodig. Kali is zeer bepalend voor de kwaliteit van uw uien. Zo zorgt kali voor de aanmaak en het transport van zetmeel en suikers en voor een goede vochtregulering in de plant. Een geschikte chloorarme meststof is NK 14-0-24.
De oogst vindt afhankelijk van het ras plaats in augustus of september. De laat geoogste uien worden meestal bewaard. De buitenste rok droogt in tot een droge, strogele huid, die de bol tijdens de bewaring beschermt.
Vermijd uien die zacht zijn of bruine vlekken vertonen. U wilt ook uien vermijden die ontkiemen. Ontkiemde uien zijn meestal nog steeds goed om te eten, maar ze gaan minder lang mee .
Soms kan een ui prima aanvoelen en ruiken, maar als je hem doorsnijdt, zie je dat een of twee ringen bruin zijn geworden en misschien een beetje papperig of slijmerig zijn. Hoewel dit niet aantrekkelijk is, is dit laagje geen indicatie dat de hele ui slecht is en het is niet gevaarlijk voor de rest van de bol .
Uien kunnen niet alleen uitzonderlijk goed worden ingevroren , het is echt zo eenvoudig als ze in stukken snijden en in de vriezer gooien. Het is niet nodig om ze eerst te koken, tenzij je natuurlijk snel de diepte van smaak wilt toevoegen die gekarameliseerde uien aan een gerecht geven.
Het gebruiken van uw bevroren uien is net zo eenvoudig als het gebruiken van een ui die u vers hebt gesneden. Het enige grote verschil is dat bevroren uien meer water vrijgeven tijdens het koken dan een verse ui . Mogelijk moet u de kooktijden aanpassen om dat extra vocht te laten verdampen. Op zoek naar een paar receptideeën om u op weg te helpen?
Hoe bevroren uien te ontdooien. Uien ontdooien snel, maar om het proces te versnellen kunt u een zak bevroren uien in een kom met koud water onderdompelen . Omdat uien meestal in dunne plakjes of plakjes worden gesneden, kunnen ze in de meeste gevallen ook rechtstreeks uit de vriezer worden gebruikt zonder ze eerst te ontdooien.