Onderaan: rauw vlees, rauwe vis en andere zaken die snel bederven bewaar je het best op de onderste schappen van de koelkast. Daar is de temperatuur het laagst. Groenten en fruit bewaar je in de groentelade. Leg fruit en groenten als het kan in een aparte lade.
Zet vlees, vis en vleeswaren onder in de koelkast
Onder in de koelkast is het kouder dan bovenin. Dit kan wel 2 °C schelen. Daarom kun je zeer bederfelijk voedsel, zoals vlees(waren), vis of kant-en-klaarmaaltijden het beste op de onderste plank bewaren.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Helemaal boven in de koelkastdeur kan je je boter en kaas bewaren. Daaronder leg je eieren (in de koelkast blijven ze langer goed dan daarbuiten) en potjes/tubes met bijvoorbeeld mosterd en tafelsauzen. Helemaal onderin zet je grote brikken en flessen, zoals frisdrank en melk.
Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast.
Bewaar koelverse melkproducten in de koelkast op 4 °C en bewaar ze niet te lang. Eet zachte kazen (bijvoorbeeld schimmelkazen) op voordat de THT-datum is verstreken. Kijk, ruik en proef of je yoghurt, boter en melk nog kunt gebruiken als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Mensen die weten hoe ze hun koelkast moeten indelen zetten geopende potjes, blikjes verpakkingen op de bovenste plank. Ook broodbeleg en eieren kun je daar het best bewaren. Het is bovenin de koelkast namelijk net iets warmer dan onderin en daardoor drogen de producten minder snel uit.
Wanneer je lang op vakantie gaat, zet je de koelkast uit. Dit doe je met de aan-uitschakelaar of de vakantiemodus. Je kunt ook de stekker eruit trekken. Laat de deur van zowel het koel- als het vriesgedeelte open, zodat je schimmels voorkomt.
Ideale temperatuur
Voor goed gekoelde producten is de beste temperatuur in het koeldeel 4 °C. Eten en drinken blijven bij deze temperatuur langer goed en ziekmakende bacteriën groeien nauwelijks. Voor de vriezer is -18 °C de beste temperatuur. Dan blijven de voedingsstoffen in de ingevroren producten langer goed.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Zorg dat je ze ook goed verpakt of afdekt. Let erop dat de onderste plank uit een stuk bestaat (geen raster). Zo bescherm je de producten in het vak eronder, mocht de verpakking gaan lekken.
Richt je koelkast slim in
Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Bewaar groenten in de groentelade.
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
De ideale koelkasttemperatuur is 4 °C
Etenswaren die je op 4 graden C in de koelkast bewaart blijven tot wel twee keer langer houdbaar.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.