Naam. In Nederlandstalig België is witloof het gebruikelijkst, maar witlof komt ook regelmatig voor. In Nederland wordt bijna uitsluitend witlof gezegd. Het bijbehorende lidwoord is in Brabant en Vlaanderen meestal het, soms ook de, in Nederland meestal de, soms ook het.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
In de winkel vind je twee soorten: witloof uit hydrocultuur en witloof uit volle grond. Grondwitloof is heel arbeidsintensief en daardoor ook vaak duurder. Het is een echte wintergroente, die verkrijgbaar is van november tot maart.
In België zeggen we "witloof" of Brussels lof, in Nederland doorgaans "witlof". Verschillende benamingen voor hetzelfde witte goud, een lekkere bladgroente die in het donker wordt gekweekt. De slanke witte krop met fijne punt en knapperig, blinkend blad heeft een perfect evenwicht tussen zoet en bitter.
Witlof werd in de 18e eeuw ontdekt bij onze zuiderburen en wordt daarom ook wel eens (Brussels) lof genoemd. Na de ontdekking duurde het nog ruim honderd jaar voordat witlof een plekje veroverde op de markt.
Is witlof gezond? Witlof bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur. Het is ook een goede bron van vezels. Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden.
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
Een paar procent minder aanvoer van vollegrondsgroenten kan al tot grote prijsverschillen bij de verkoop leiden. Dat is dit jaar het geval bij witlof. Overigens was dat vorig jaar ook zichtbaar toen het prijsniveau, behalve in september, boven dat van 2022 lag.
Witloof is ook wel gekend als het 'witte goud'. Dat het uit België komt, trekt niemand in twijfel. Meer nog, in heel wat talen zit in de naam een geografische verwijzing naar Brussel of België.
Net als bijna alle andere groente, kun je witlof goed roerbakken. Daarbij kun je hele bladeren gebruiken, maar vaak is het lekkerder om de bladeren wat kleiner te snijden.
Andijvie behoort tot de slasoorten en is nauw verwant aan witloof. De groente heeft een sterke pittige, licht bittere smaak en wordt in tegenstelling tot zijn variant, krulandijvie, ook warm bereid.
Allereerst bederft het sneller door het in plastic te bewaren. Het wordt dan bruin aan de onderkant van de stronkjes. Haal witloof daarom altijd uit het zakje van de supermarkt en bewaar het in een open papieren zak of in een handdoek gerold in de groentelade van de koelkast. Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie.
Echte kwaliteit, die krijg je enkel in het seizoen. Dat geldt ook voor witloof. Witloof is het hele jaar door verkrijgbaar, maar enkel tussen september en mei zijn de kroppen van topkwaliteit.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
€ 5,95/kg.
Naam. In Nederlandstalig België is witloof het gebruikelijkst, maar witlof komt ook regelmatig voor. In Nederland wordt bijna uitsluitend witlof gezegd.
met dit verschil dat witlof gekweekt wordt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten en wilde cichorei als een plant van een meter hoog met onwaarschijnlijk blauwe bloemen langs dijken groeit.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.