Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard.
Ik heb broccoli geroosterd op drie verschillende temperaturen (177, 220 en 260 °C) en met verschillende tijdsinstellingen (10, 20 en 30 minuten). Ik ontdekte dat broccoli uitdroogt en leerachtig wordt als je hem langer op een lagere temperatuur kookt. Dit komt doordat de uitgewaaierde vorm ervoor zorgt dat er na verloop van tijd te veel vocht ontsnapt .
Hoe langer je broccoli kookt, hoe zachter het wordt. Uiteindelijk wordt het pap (babyvoeding) als je het te lang kookt . Je weet toch dat je broccoli rauw kunt eten? De meeste mensen roerbakken het even of blancheren het kort, wat resulteert in een wat hardere textuur als het wordt geserveerd.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
De bloemetjes moeten stevig bij elkaar zitten, geen vergeling aan de randen en geen knoppen of papperige plekken. De stengels moeten stevig en knapperig aanvoelen, nooit slap of wiebelig . Controleer ook het afgesneden uiteinde van de stengel en pluk broccolikoppen die er vochtig en vers uitzien, niet bruin op de plek waar de stengel is afgesneden.
Fornuis (Sauteren & Stoom)
Voeg een paar eetlepels water toe en doe het deksel op de pan om de broccoli ongeveer 3 minuten te stomen, tot het gaar is. Haal van het vuur en breng op smaak met zout.
Prik met een vork in de broccoli om te kijken of deze gaar genoeg is. Kook niet te lang. Broccoli behoudt zijn heldergroene kleur, knapperige zachtheid en zoetheid als je hem kookt tot je met een vork door de stengel kunt prikken .
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Koken zorgt ervoor dat de in water oplosbare vitaminen uit de groente, zoals vitamine C en foliumzuur, en ook veel van de glucosinolaatverbindingen, die ook in water oplosbaar zijn, eruit lekken . Bovendien vernietigt te veel blootstelling aan hoge temperaturen het enzym dat de inactieve glucosinolaten omzet in actieve verbindingen.
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
Antwoord: Als u broccoli te lang kookt, kan hij breken, zijn kleur verliezen, zijn smaak verminderen en gaan er veel voedingsstoffen verloren .
Zodra de broccoli geel begint te worden en een papperige textuur krijgt, heeft hij te lang gekookt.
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Nadat ze deze "fout" een paar keer hadden gemaakt, verklaarden mijn kinderen dat ze broccoli liever op deze manier aten. Ik was niet per se geschokt — te gaar gekookte broccoli heeft een delicate smaak en een bijna romige textuur.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit , allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden. Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
De beste broccoli heeft zachte roosjes en stevige, licht knapperige stengels. Maar als je het verkeerd bewaart, kunnen die roosjes verschrompelen en kunnen de stengels zacht en rubberachtig worden . Broccoli blijft het langst houdbaar in de koelkast, dus sla het aanrecht of de voorraadkast over.
Houdbaarheid. Gebruik broccoliroosjes binnen drie tot vijf dagen of eerder, indien mogelijk.
Het probleem is dat deze door mensen gemaakte uitvinding in gekookte vorm een slechte reputatie heeft: het is een papperige, grijze, saaie teleurstelling .