Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Geklaarde boter bevat veel verzadigde vetzuren. Deze zuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Geklaarde boter is daarom geen gezonde keuze. Omdat deze botersoort uit puur vet bestaat, bevat het ook meer calorieën dan roomboter.
Ghee is cholesterolvriendelijk, ook al behoort het tot voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Koeghee bevat CLA, wat goed vet is dat het lichaam nodig heeft om van de slechte cholesterol af te komen. De relatie tussen ghee en cholesterol mag niet als volledig negatief worden beschouwd als u de juiste hoeveelheid en het juiste proces kent om het te consumeren.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Ghee bevat in vet oplosbare vitamines A, D, E en K, terwijl olijfolie polyfenolen en vitamine E bevat . Verteerbaarheid: Sommige mensen vinden ghee gemakkelijker te verteren dan olijfolie, vooral als ze gevoelig zijn voor lactose of fructose, omdat ghee vrijwel lactosevrij is en weinig fructose bevat.
Net als boter bevat het geconjugeerd linolzuur (CLA), een vet dat kan helpen bij vetverlies, mogelijk ontstekingsremmend is en goed kan zijn voor de gezondheid van het hart. Omdat ghee voornamelijk bestaat uit verzadigd vet, is het stabieler en minder snel geoxideerd tijdens het koken, waardoor het een betere keuze is dan bijna alle plantaardige oliën .
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Ghee of Indiase boter gebruiken is geen waarschuwingssignaal voor mensen met een hoog cholesterol en hoge bloeddruk . Ze kunnen in minimale hoeveelheden worden gebruikt, zodat de maaltijden smakelijk zijn en het lichaam niet schaadt.
Matig met vlees en varieer met peulvruchten, noten, vis en ei. Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
MCT's, die in ghee voorkomen, worden als gezonder beschouwd en dragen minder snel bij aan hartziekten vergeleken met verzadigde vetten met een lange keten . 2. Onverzadigde vetten: Plantaardige oliën zijn een rijke bron van onverzadigde vetten, waaronder hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten.
Ghee-resten bieden diverse gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van de immuniteit, het bevorderen van de spijsvertering, het verbeteren van het gezichtsvermogen en het bezitten mogelijk antikankereigenschappen .
Een van de belangrijkste voordelen van ghee ten opzichte van koudgeperste oliën is het hoge rookpunt . Het rookpunt van een olie of vet is de temperatuur waarbij het begint af te breken en schadelijke vrije radicalen produceert.
Volgens een oudere analyse bevat ghee geoxideerde cholesterol, maar verse boter niet ( 11 ). Het consumeren van een overmatige hoeveelheid ghee kan leiden tot een toename van gewichtstoename en een verhoogd risico op obesitas. Ook kan het consumeren van overmatig verzadigd vet het risico op hartziekten en beroertes verhogen ( 12 ).
Ghee kan beter zijn dan boter of olie tijdens uw gewichtsverliesreis . Het is echter essentieel om het goed te gebruiken. Hier zijn enkele tips voor het consumeren van Ghee voor gewichtsverlies: Beperk uw inname: Ghee bevat veel calorieën en vet, dus u moet het met mate consumeren.
Zonnebloemolie is niet gezonder dan ghee . Het is geraffineerd, heeft te veel omega 6 en is ontdaan van alle voedingsstoffen. Ghee heeft vetten van goede kwaliteit die gezond zijn vanwege de manier waarop je lever ze verwerkt.
Volgens Ayurveda wordt ghee beschouwd als het elixer van het leven. Het is een gouden vloeistof die de zure pH van ons maag-darmkanaal verlaagt en de absorptie in onze dunne darm verbetert . Het reinigt het spijsverteringsstelsel en verlicht constipatie.
Hoewel dit geen wetenschappelijk bewezen voordeel is, bevat ghee wel butyraat, een vetzuur met bekende ontstekingsremmende eigenschappen . Onderzoeken tonen aan dat het butyraat in ghee ontstekingen in het lichaam kan verzachten. Ghee is een belangrijke bron van geconjugeerd linolzuur, of CLA.
Uit onderzoeken bij mensen en dieren blijkt dat boterzuur ontstekingsremmend werkt en de gezondheid van je darmen en andere spijsverteringsorganen bevordert (8, 9, 10). Ghee bevat veel boterzuur, wat goed is tegen ontstekingen en de gezondheid van je maagdarmstelsel.