Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Het is dus beter om sommige fruitsoorten van elkaar gescheiden te bewaren. Appels, peren, perziken en bananen produceren veel ethyleen. Deze houd je dus best uit de buurt van andere fruitsoorten.
Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Tip 1: Bananas to the rescue! Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Want de banaan 'steelt' de krachten van ander fruit. Zo kun je bananen bijvoorbeeld in een smoothie beter niet combineren met appels, peren, aardbeien en bessen.
Je kunt vrijwel alle soorten fruit in een smoothie doen. Denk aan appel, aardbei, abrikoos, ananas, banaan, bosbessen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarine, papaja, passievrucht, peer en perzik.
Mango is lekker zoet, sappig en vol van smaak. Een mango smoothie is dan ook erg lekker met andere zoete fruitsoorten als banaan en kiwi of een romige vrucht als avocado. Maar je kunt het ook goed combineren met een gezond bladgewas als spinazie, dat je met de zoete mango mooi in balans brengt.
Bessen, kersen, druiven en ananas zijn niet gevoelig en kunnen prima met een appel of peer op de fruitschaal liggen. Ze trekken zich niets van ethyleen aan. Er zijn echter fruitsoorten die zelf weinig of geen ethyleen produceren maar er wel gevoelig voor zijn, denk aan avocado.
Welke smaak past goed bij framboos? Frambozen hebben een zoete, lichtzure smaak die goed past bij veel verschillende ingrediënten. Zo kun je frambozen combineren met andere zomerse vruchten zoals aardbeien, bramen en bosbessen. Maar ook in combinatie met chocolade, citroen en amandel komen frambozen goed tot hun recht.
Maar wist je dat aardbeien ook een hele goede combinatie vormen met onder andere frambozen, ananas, munt en honing? Aardbeien kunnen eigenlijk in elk baksel wel gebruikt worden.
De bananensmaak past goed bij aardbei, vanille, kruidnagel, ananas, koffie, guave, chocolade, karamel, honing, kruiden, zuivel, hartig, haver, smoothies.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Lekkere smaakcombinaties: eend, lavendel, chocolade, limoen, vanille, wijn, kaneel, bier, sambal, honing, rijst, zalm, ansjovis, amandel, aardappel. Het kersenseizoen loopt van juni tot en met augustus.
Vaak is het lekker om een vol en romig stuk fruit als een banaan als basis te gebruiken en te combineren met andere stukken fruit, zoals aardbei, ananas, of kiwi. Maar je kunt ook andere combinaties maken of bijvoorbeeld bevroren rood fruit in je smoothie doen.
Omdat ze zo fris en zoet zijn, combineren meloenen prima met zuurdere fruit soorten, zoals granaatappel, grapefruit en bloedsinaasappel. De klassieke combinatie met rauwe ham kent iedereen.
Fruit dat ik graag samen met peer gebruik in baksels: framboos, appel, vijgen, aardbeien, blauwe bessen of sinaasappel. Andere ingrediënten die goed samengaan met peer: Gember, rozijnen en krenten.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Veel mensen gebruiken een banaan ook in een gezonde smoothie, maar dat blijkt helemaal niet zo'n gezond idee te zijn. Dat zeggen voedingswetenschappers aan de University of California waarschuwen namelijk voor het gebruik van bananen in combinatie met andere fruitsoorten. Fruit bevat namelijk flavonoïden.