Dat is heel simpel: als het niet hoger verhit is geweest dan 49 graden. Het voordeel van rauwe chocolade is dat het nog boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten, flavonoïden en theobromine zit. Deze stofjes zijn zeer gezond en daarom wordt rauwe chocolade ook wel gezien als superfood.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Kies merken als Alter Eco, Hu en Lindt Excellence die een hoog cacaogehalte en minimale toegevoegde suikers bieden. Vermijd chocolade met glucosestroop met een hoog fructosegehalte, overmatige suiker en kunstmatige kleurstoffen om gezondheidsrisico's te verminderen. Zoek naar chocolade die is gezoet met Stevia of andere natuurlijke alternatieven, zoals Lily's Chocolate.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Cacao zit boordevol polyfenolen, stoffen die oxidatieve stress bestrijden en ontstekingen kunnen onderdrukken. Het hoge flavanolengehalte in pure chocolade, met name bij 100% cacao, kan ook een toename van de voordelen voor de gezondheid van het hart bevorderen . Antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Het eten van pure chocolade zou onderdeel moeten zijn van een verandering naar een gezondere levensstijl als je serieus bent over het verlagen van je cholesterol. Geef jezelf wat pure chocolade als beloning voor het eten van een gezond dieet, het verliezen van gewicht en het bereiken van je trainingsdoelen.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Kies een reep die is gelabeld als met ten minste 70 procent cacao of cacao . Vermijd melkchocolade, omdat deze niet genoeg cacao bevat. Repen met een hoog percentage cacao zijn meestal vrij stevig, dus je kunt er beter een klein stukje afbreken en het langzaam in je mond laten smelten, in plaats van erop te kauwen.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Pure chocolade bevat meerdere malen meer antioxidanten dan groene thee of rode wijn. En het bevat stoffen die kunnen helpen uw bloeddruk te verlagen, uw cholesterolgehalte en hersenfunctie te verbeteren en uw lichaam te helpen omgaan met insuline .
Voor een decadente en voedzame traktatie, dip of druppel honing of ahornsiroop op een stukje pure chocolade en laat de smaken samensmelten in je mond ! Of dip je favoriete fruit (gedroogd of vers) in gesmolten chocolade! Nu heb je wat ideeën over hoe je van pure, pure chocolade kunt genieten!
Pure chocolade kan gewichtsverlies bevorderen via verschillende mechanismen, zoals het verbeteren van de insulinegevoeligheid, het verminderen van honger en eetlust en het verbeteren van de stemming. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat pure chocolade ook veel calorieën en vet bevat , en veel varianten bevatten grote hoeveelheden toegevoegde suiker.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Het merk is Lindt Excellence 78% Cacao Smooth Dark. Hoewel deze specifieke reep niet in het rapport is opgenomen, waren de 70% en 85% Cacao Lindt-repen dat wel (en die krijg ik vaak), waarbij de 70%-variant in de categorie 'Hoog in Cadmium' valt en de 85%-variant in de categorie 'Hoog in Lood' .
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol juist te verlagen.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.