De reden dat bewerkt voedsel zo goedkoop geproduceerd kan worden is omdat het in grote hoeveelheden gemaakt wordt. Daarnaast gebruiken ze goedkope ingrediënten en producten die lang houdbaar zijn.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Ingevroren groenten doen niet onder voor verse
Ingevroren groenten zijn goedkoper en worden vaak als minder gezond gezien maar dit is eigenlijk onterecht. Het invriezen is namelijk een hele goede en natuurlijke manier om de kwaliteit van de groenten optimaal te houden.
Het is makkelijk om aan te nemen dat verse producten altijd de beste keuze zijn, maar in sommige gevallen kunnen bevroren fruit en groenten u meer gezondheidsvoordelen en waar voor uw geld bieden. "De waarheid over vers versus bevroren is dat beide dezelfde voedingsstoffen bevatten, tenzij bevroren producten sauzen of suikers bevatten ", zegt Beal.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Bevroren broccoli kan net zo voedzaam zijn als verse broccoli — en kan zelfs langer houdbaar zijn. Broccoli is een vezelrijke groente die u kan helpen uw dagelijkse vezelbehoefte te bereiken. Om de meest voedzame bevroren broccoli te kiezen, moet u ervoor zorgen dat deze geen suiker, zout of andere toevoegingen bevat.
U hoeft niet te wachten op traditioneel ontdooien: broccoli koken uit de diepvries is eenvoudig. En u hoeft niet het gevoel te hebben dat u bezuinigt als u kookt met diepvriesgroenten in plaats van verse .
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Qua verpakking maakt het volgens Van der Geest niet veel verschil of je kiest voor glas, blik of diepvries. 'Het belangrijkste is dat je niet kiest voor ingevlogen groenten. ' En ook voor de gezondheid maakt het niet uit: groente uit blik, vriezer of pot bevat evenveel voedingsstoffen als verse groente.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Bevroren bessen zijn ook ongeveer de helft goedkoper dan de verse varianten , die vaak dagenlang in de opslag of op de schappen van de supermarkt liggen. Dus de volgende keer dat u een smoothie, een kom ontbijtgranen of een gebakken lekkernij maakt, gooi er dan een paar bessen uit uw bevroren voorraad in om uw inname van antioxidanten te verhogen.
Dit komt omdat broccoli voor het grootste deel uit water bestaat; wanneer het bevroren is, verandert het water in ijs en zetten de kristallen uit. Wanneer de kristallen langzaam smelten, sijpelt het water in de groente, waardoor er een kleffe bende ontstaat .
Maar hoewel diepvriesproducten handig en over het algemeen veilig zijn, kunnen ze toch bacteriën bevatten die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, zoals Listeria monocytogenes of salmonella .
U kunt verse wortels gebruiken als vervanging , dan is het gerecht sneller gaar.
Broccoli is een uitstekende bron van veel verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor onze gezondheid . Of u nu kiest voor verse of bevroren broccoli, u krijgt nog steeds dezelfde fantastische voedingsstoffen binnen, omdat bevroren broccoli op het hoogtepunt van rijpheid wordt geplukt en kort daarna wordt ingevroren.
Broccoli: Ik gebruik bevroren broccoliroosjes voor het gemak, maar je kunt ook verse broccoliroosjes gebruiken als je dat liever hebt . De bevroren broccoliroosjes die je in een zak kunt stomen zijn een handige manier om het snel klaar te maken, omdat je de broccoli niet hoeft te snijden en je hem gewoon in een paar minuten in de magnetron kunt koken.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten.
Op de meeste dagen van de week wilt u vertrouwen op verse maaltijden — of smakelijke restjes. " Uiteindelijk zou ik diepvriesmaaltijden beperken tot maximaal twee keer per week ," merkt Taylor op. Maar wanneer u het gemak van een diepvriesgerecht nodig hebt, kunnen deze tips uw keuzes bepalen.
Overmatig natrium, suiker en verzadigde vetten, schadelijke conserveringsmiddelen, verlies van voedingsstoffen en ongezonde kookmethoden behoren tot de verborgen gevaren van diepvriesmaaltijden. Bovendien kunnen deze maaltijden gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart, het mentale welzijn en de portiecontrole.
Invriezen houdt voedsel veilig door de beweging van moleculen te vertragen, waardoor microben in een slapende fase terechtkomen. Invriezen bewaart voedsel voor langere tijd omdat het de groei van micro-organismen voorkomt die zowel voedselbederf als door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken.