Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien.
Bij hard fruit en harde groenten, zoals appels, peren en wortels, is de schimmel ruim wegsnijden voldoende. Bij zacht fruit, zijnde besjes, perziken, appelsienen en pruimen, gooi je idealiter de volledige vrucht weg.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad.
Mucor spp. Mucor en Rhizopus zijn twee veel voorkomende, verwante schimmels die vooral aantasting veroorzaken in de na-oogst van fruit en groenten, maar ook kunnen groeien op bv. brood.
Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Er bestaat geen twijfel over: beschimmelde producten zijn niet meer geschikt voor consumptie. De reden daarvoor is dat ze mycotoxines bevatten, dat zijn giftige stoffen die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
Als dat beschimmeld is, gooi het dan maar weg, en vlug ook, want binnenin zijn die producten dan waarschijnlijk al aangetast. Kijk goed of er beschimmelde exemplaren tussen zitten wanneer je een doosje aardbeien of bramen koopt, en zet het thuis zo snel mogelijk in de koelkast.
Als je schimmel op een van je aardbeien vindt, gooi hem dan weg, samen met alle andere bessen die de beschimmelde hebben aangeraakt . Bekijk vervolgens zorgvuldig de bessen die je hebt overgehouden. Gooi de bessen weg die heel zacht of gekneusd zijn. Als de rest er vers uitziet, spoel ze dan grondig af en geniet ervan.
Als ze genoeg tijd krijgen, zullen die sporen uiteindelijk ontkiemen en zich verspreiden naar aangrenzende vruchten, vooral bij warmere temperaturen , zei Dr. Mitcham. Omdat schimmelsporen zo alomtegenwoordig zijn, zijn ze waarschijnlijk in kleine hoeveelheden aanwezig op de meeste verse producten die u eet.
Water en suiker maken ze gevoelig voor schimmels
Aardbeien, frambozen en braambessen: het zijn allemaal zachte vruchten die redelijk wat water en suikers bevatten. "Net daardoor zijn ze gevoelig voor schimmels. De kans dat er kleine verwondingen en kneuzingen ontstaan - bijvoorbeeld tijdens de pluk - is groter."
Als je die binnenkrijgt, kan dat leiden tot een acute voedselvergiftiging met klachten als misselijkheid, diarree, buikkrampen en braken. Heel vervelend, maar meestal gaat het binnen een paar dagen vanzelf over. Maar er zijn ook schimmelgifstoffen die echt giftig zijn.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Snijd ten minste 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf, zodat het geen kruisbesmetting veroorzaakt op andere delen van de producten). Kleine schimmelplekken kunnen worden gesneden van STEVIGE groenten en fruit met een laag vochtgehalte. Het is moeilijk voor schimmel om door te dringen in dichte voedingsmiddelen.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Methode: We verzamelden onze gegevens door de vruchten 21 dagen lang te observeren. We deden ook onderzoek om meer te weten te komen over de fruitcategorieën. Resultaten: Onze resultaten waren dat de sinaasappel na 21 dagen nog eetbaar was en de banaan als eerste rotte. Alle andere vruchten rotten binnen 4 tot 15 dagen.
Wat als je per ongeluk toch schimmel eet? In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen.
Gooi beschimmeld fruit weg, ook als er maar één plekje aangedaan lijkt. Schimmel kan zich namelijk makkelijk verspreiden en is niet altijd zichtbaar. Rotte plekken kun je wegsnijden. De rest van het fruit kun je dan nog eten.
Volgens de USDA kan schimmel mycotoxinen produceren, die giftig zijn en tot ziektes kunnen leiden. Zelfs als de schimmel niet de hele tomaat heeft overgenomen, is het het beste om het hele ding gewoon weg te gooien . Schimmelsporen verspreiden zich vaak door fruit met een hoog watergehalte en groeien binnenin waar ze niet zichtbaar zijn.
'Gooi alleen de beschimmelde weg, en was de rest goed met water. Bij hard fruit kun je de beschimmelde plek zelfs wegsnijden. Zoals bij een peer of sinaasappel. Door het lage vochtgehalte in hard fruit verspreidt de schimmel zich niet zo snel.
Kaas schimmel wegsnijden
Bij harde kazen kan je het beschimmelde deel dus gewoon weg snijden en de rest opeten. Snijd wel ruim om de schimmel heen, het Voedingscentrum adviseert om ongeveer 1 centimeter om de schimmelplek heen te snijden.