Tip: Als je mango's snel rijp wil laten worden, pak ze dan in krantenpapier of leg ze naast appels of peren, die het "rijpingsgas" ethyleen verspreiden.
De juiste mango
Ook hebben rijpe mango's een sterke, zoete en fruitige geur rond de steel. Is je mango nog niet rijp, bewaar 'm dan met wat bananen. Dit bevordert het rijpingsproces. Een zure, alcoholische geur is een teken dat de mango overrijp is.
De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
Gebruik een papieren zak
Je legt de mango in een papieren zak, vouwt hem dicht en legt het op het aanrecht. Mango's scheiden etheen uit, een reukloos gas dat het rijpingsproces versnelt. Door de papieren zak gaat dat nog sneller. Dat betekent dat de mango binnen een paar dagen rijp is.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
Doe gewoon je fruit in een papieren zak, sluit deze af en wacht een paar dagen ! De sleutel hier is ethyleen. Ethyleen is een natuurlijk gas dat door fruit wordt afgegeven en dat helpt bij het rijpen. Om het nog sneller te laten gaan, raden we aan om er een appel of banaan aan toe te voegen!
Welke factoren zorgen voor een kortere bewaring van je fruit? temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de rijping, hoe korter de bewaring. licht: de rijping gaat sneller in het licht, verduisteren zal soms nodig zijn. vocht: hoe droger de lucht, hoe meer verdamping van het vocht in je fruit.
Gebruik een bruine papieren zak met een ui, rijpe banaan of appel : Als je mango's snel wilt laten rijpen, kun je ze ook in een bruine papieren zak met een ui, rijpe banaan of appel doen. Het fruit zal ethyleengas afgeven dat het rijpingsproces versnelt.
Bij aankoop hoort een rijpe mango lekker te ruiken en bij een lichte vingerdruk iets mee te geven. De schil is gaaf. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de vrucht, de schil mag geen zwarte vlekken hebben.
Wij vroegen het aan voedingsexpert Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Bij het ouder worden verliest de vrucht vocht en ziet hij er rimpelig uit. Door rijping kan de smaak en de textuur veranderen", legt Astrid uit. "Maar qua gezondheid maakt dat niet uit.
Maar in Aziatische landen, waar veel mensen waakzaam zijn over voedselverspilling, worden onrijpe mango's die vroeg van de boom vallen, gebruikt in augurken, sauzen en geweldige salades . Groene mango's hebben knapperig vruchtvlees dat lekker cruncht.
De mango bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen dat de darmwerking wordt gestimuleerd en dat deze goed blijft verlopen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Je kunt de kracht van ethyleengas ook benutten door je mango één nacht onder te dompelen in een kom ongekookte rijst of popcorn. Het duurt dan ongeveer 1 à 2 dagen voordat de mango rijp is. Check de vrucht regelmatig tussendoor want het kan soms ook sneller of langzamer gaan.
Hoewel mango's het hele jaar door verkrijgbaar zijn doordat ze over heel de wereld worden geteeld is de beste periode september tot november. Je kan mango's vinden van Spanje tot Costa Rica. Hieronder een overzicht van de soorten die ze in het Zuiden van Spanje verbouwen.
Laat een mango rijpen in een papieren zak of krant .
Laat het dan in de zak of ingepakt op het aanrecht liggen voor de nacht. Controleer de rijpheid in de ochtend. Mango's die in een papieren zak zijn verpakt, geven ethyleen af, een geurloos gas dat het rijpingsproces versnelt.
Calciumcarbide (CaC 2 ) , een carcinogeen, wordt veel gebruikt voor kunstmatige rijping van mango's. Het gebruik van CaC 2 voor mangorijping resulteert in ernstige gezondheidsproblemen zoals neurologische aandoeningen, zweren, hypoxie, geheugenverlies, etc.
Ze rijpen nog verder nadat ze geplukt zijn. Groene mango's kunnen ook gebruikt worden in alles van salades tot augurken . Echter, als je de vrucht aan de boom laat hangen tot het optimale moment, smaken ze zoveel lekkerder.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
1. Lagere temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het rijpingsproces gaat. Leg je fruit dus in de koelkast (het liefst in de groentelade) als je het langer wilt bewaren.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).