Pot met water Slappe wortels die nog niet helemaal uitgedroogd zijn, kun je ook op een snellere manier weer stevig krijgen. Daarvoor hoef je ze alleen maar in een pot met water te zetten. Na tien minuten kun je checken of ze hun stevigheid alweer terugkrijgen.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Wortelen. De oranje wortelen worden alom geapprecieerd: gestoomd, gepureerd, geraspt en zelfs in gebak gemengd. Maar ook het loof is eetbaar. Het heeft een zachte wortelsmaak en kan verwerkt worden in soepen, slaatjes of je kan er pesto met maken.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
De koude omgeving van een koelkast houdt voedsel vers, maar de luchtconvectie droogt het uit. Terwijl de wortels hun vocht verloren, verloren hun cellen hun vorm, waardoor de groenten slap werden .
Snijd een dun plakje van de onderkant en dompel ze onder in een kom met koud, schoon water , die je op de koudste plank in je koelkast zet. Natuurlijk kun je ze na ongeveer een uur weken gebruiken, maar als je ze tot de volgende dag laat liggen, heb je knapperige wortels die erom smeken om opgegeten te worden.
Zachte/papperige textuur: Wortels smaken het lekkerst als ze stevig en knapperig zijn, maar ze zijn nog steeds veilig om te eten als ze een meer rubberachtige textuur hebben . Het zijn zachte en papperige wortels waar je op moet letten: deze wortels zijn bedorven en niet veilig om te eten.
Als je wortels slijmerig of zwart zijn geworden, is het enige wat ze zouden moeten voeden je composthoop, niet je familie. Maar als je wortel slap is geworden, kun je hem gemakkelijk weer tot leven wekken door hem in water te weken .
De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen. Ook kun je ze in plakjes snijden en bijvoorbeeld meewokken in een gerecht.
Dit zou betekenen dat zwarte of slappe wortels tot het verleden zouden behoren. Er is hier geen magie, alleen basiswetenschap. Dus wat is het geheim? Wortels in een luchtdichte container leggen met een papieren handdoekje erop, verlengt hun houdbaarheid tot wel 10 keer langer dan wanneer je ze gewoon los in de koelkast laat liggen.
Zolang ze zacht zijn, dus buigzaam en niet slijmerig/uit elkaar vallend, is er niks aan de hand. Ze zijn alleen een beetje uitgedroogd, maar dat maakt niet uit als ze eenmaal gekookt zijn.
Door de relatief lage luchtvochtigheid rond het aanrecht zou water (via osmose) uit de wortel diffunderen, langs de concentratiegradiënt , waardoor de wortel slap wordt omdat er plasmolyse optreedt door het gebrek aan water.
Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
Als wortels slap, slap en gerimpeld worden, betekent dit gewoon dat ze uitgedroogd zijn . Dit gebeurt vaak als een paar wortels loskomen van hun plastic verpakking en een week of zo in de koelkast rondrollen.
Het is belangrijk om slechte rapen uit uw voorraad te verwijderen en ze zo snel mogelijk weg te doen. U kunt zien of rapen slecht zijn als een deel ervan zacht is of donkere plekken heeft .
Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
De wortels zijn veilig om te eten, zolang ze niet slijmerig zijn en nog stevig aanvoelen .
Eerder is aangetoond dat de bittere smaak van wortelrassen verband houdt met een hoog gehalte aan fytochemicaliën zoals polyacetylenen [20]; daarom vermoeden we dat de bittere en sterk smakende groenten van betere kwaliteit zijn (hoger gehalte aan voedingsstoffen/fytochemicaliën) en daarom gezonder .
Voor de meeste producten kunt u het voedsel onderdompelen in een emmer of grote kom met ijswater. Zet de container met de groenten vervolgens in de koelkast om het water koel te houden. Laat het voedsel 15 tot 30 minuten weken . Stevigere producten, zoals wortelgroenten, hebben mogelijk langer nodig, tot wel een uur.
Weet wanneer je moet gooien
Kruiden, bladgroenten en waterige groenten (zoals courgette) die slijmerig zijn geworden of gaan stinken, pompoenen die zo zacht zijn dat ze in elkaar zakken en tomaten die beschimmelde zwarte vlekken hebben gekregen en waar vocht uit lekt, zijn niet meer te redden.
"Ze zijn gewoon gedehydrateerd, en je kunt je babyworteltjes hydrateren door ze af te spoelen of ze een minuut of twee in koud water te weken ," zegt Schapiro. "Als je in de supermarkt bent, kun je wortels kopen die geen witte markeringen hebben, zodat je ze niet opnieuw hoeft te hydrateren," legt ze uit.