Wit uitgeslagen chocolade Als je chocolade niet op de juiste manier bewaart, kan er een witte waas ontstaan. De witte waas ontstaat door sterke wisseling in temperatuur. Doe je de chocolade in de koelkast of zelfs in de vriezer, dan slaat de chocolade wit uit. Deze witte uitslag noemen we ook wel boterkristallen.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
Beschimmelde chocolade heeft witte pluisjes die boven het oppervlak groeien en zal pluizig aanvoelen bij aanraking . Gebloeide chocolade heeft een krijtachtige laag of grijs/witte strepen op het oppervlak en zal glad aanvoelen bij aanraking.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Controleer op veranderingen in het uiterlijk, zoals dofheid, verkleuring of witte strepen die bekend staan als chocoladebloei . Dit is misschien niet schadelijk, maar kan de smaak en textuur beïnvloeden. Kijk ook naar de textuur zelf; een broos of korrelig gevoel kan erop duiden dat het zijn beste tijd heeft gehad.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Je hebt natuurlijk voor je chocolade betaald maar we vinden het toch fijn als je een beetje op je chocolade past. Maar er is redding! Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
"Idealiter moet chocolade worden bewaard bij 68ºF, maar alles tussen 65ºF en 70ºF is goed," zegt ze. Ze vervolgt met te zeggen dat het bij het bewaren van chocolade het beste is om het uit de buurt te houden van warmtebronnen en direct licht , evenals extreme vochtigheid en sterke geuren, zoals een kruidenkast.
Bewaar chocoladechips niet in de koelkast of vriezer, tenzij noodzakelijk, en gebruik indien nodig een luchtdichte container om condensatie te voorkomen. Zorg ervoor dat u verse chocoladechips in uw recepten gebruikt en onthoud dat ze tot twee jaar houdbaar zijn als ze correct worden bewaard, maar binnen zes maanden na opening moeten worden gebruikt .
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten. Het vormt dus een gevaar voor jouw huisdier! De ziekteverschijnselen, veroorzaakt door een hoeveelheid theobromine, kunnen verschillen van hond tot hond.
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont. Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen .
Over het algemeen moet worden opgemerkt dat chocoladebloei niet schadelijk is voor uw gezondheid , hoera! U kunt gewoon doorgaan met het eten van uw welverdiende zoetigheid. Als de chocolade niet naar behoren smaakt, is het nog steeds prima te gebruiken om te koken of warme chocolademelk te maken. Denkt u eraan om uw gebloeide chocolade te smelten?
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken . Als dit het geval is, is het raadzaam om de chocolade weg te gooien.
Voor veel chocoladeliefhebbers is het een herkenbare situatie: je kijkt uit naar een lekker stukje chocolade, maar zodra je deze uit zijn verpakking haalt, zie je een witte waas. Het lijkt wel een schimmel. Gelukkig is dat het absoluut niet.
Omdat witte chocolade veel suiker bevat, wordt het afgeraden voor mensen met een hoog triglyceriden- en cholesterolgehalte in hun bloed . Uiteraard is het ook niet geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao. Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.