Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen. -18°C is de ideale temperatuur voor de diepvries.
Was de bloemkool goed onder de kraan, soms kan er namelijk nog zand tussen zitten. Je kunt de bloemkool ook eerst even in een bak water laten weken. Daarna kun je de bloemkoolroosjes van de stronk afsnijden. De stronk hoef je trouwens niet weg te gooien, deze is prima te gebruiken in een bloemkoolsoep bijvoorbeeld.
Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Je kunt ook de bloemkool snijden in roosjes. Houd dan een kooktijd van 7 tot 10 minuten aan. Tip: voeg een schepje suiker of een scheutje melk toe om de bloemkool wit te houden.
Sluit af in GladWare ® voedselbeschermingscontainers. Plaats hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of Glad ® Zipper Bags. Voeg luchtgaten toe voor circulatie. Wikkel hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of plaats in Glad ® Zipper Bags.
Schoonmaken. Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo kan je eventuele viezigheid verwijderen.
Bedek de container goed met plasticfolie zodat er geen lucht in kan komen (waardoor de broccoli kan uitdrogen) en zet het geheel in de koelkast om het koud te houden . Je kunt gesneden broccoli ook in een luchtdichte voedselcontainer bewaren, zoals een weckpot.
Hoe bewaar je bloemkool in de koelkast. Bewaar verse bloemkoolkoppen in een losjes gesloten of geperforeerde plastic zak in de koelkast . Bloemkool heeft luchtcirculatie nodig, dus sluit of knoop de zak niet dicht. (Als je een in plastic verpakte bloemkoolkop in de supermarkt hebt gekocht, maak dan gewoon de knoop los.)
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Door lang koken verliezen groenten voedingsstoffen
Bij gekookte bladgroente kan het verlies zelfs oplopen tot de helft. Hoe langer de groenten in water liggen, hoe meer vitaminen de oversteek maken, laat het Voedingscentrum weten. En groenten die je opzet in koud water liggen langer in de pan.
Koken. Om te koken, gebruik je een schilmesje om de roosjes van de stronk te halen. Als je bang bent dat er wormen of insecten in je biologische bloemkool rondhangen , week de bloemkool dan 30 minuten in zout water voordat je hem kookt en spoel hem daarna af met koud water.
Je kunt de bloemkool ook in stukken snijden voordat je hem opbergt . Droog de bloemkoolroosjes op een papieren handdoek, doe ze in een luchtdichte container en zet ze in de koelkast. Bloemkoolroosjes kunnen vier of vijf dagen in de koelkast bewaard worden.
Bloemkool wordt meestal gekookt of gestoomd geserveerd. Maar je kan bloemkool ook rauw eten, bijvoorbeeld in een salade of als snoepgroente met een dip. Ook is bloemkool geschikt om te wokken, roosteren en door ovenschotels en om soep mee te maken.
Hoe weet je of de bloemkool klaar is? Heel simpel, pak een vork en prik met je vork in de bloemkool. Kom je er makkelijk doorheen, dan is het gaar. Gaat het nog moeizaam, dan kun je snel weer de deksel op de pan doen en moet de bloemkool nog iets langer garen.
Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen. -18°C is de ideale temperatuur voor de diepvries.
Bloemkool invriezen is een geweldige manier om verspilling te voorkomen . Het zal ook de kooktijd verkorten als je het bevroren gaat koken. Zoals de meeste groenten, als je het rauw invriest, gaan de textuur, smaak, kleur en voedingswaarde achteruit, dus zorg ervoor dat je het blancheert om deze elementen te behouden.
Broccoli en bloemkool – Broccoli en bloemkool bewaar je het beste in aparte koelkastlades, uit de buurt van andere producten .
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden .
Wortels, selderij en radijzen blijven tot 5 dagen goed als ze in water worden bewaard, maar als je ze zo lang bewaart, zorg er dan voor dat je het water elke dag of ten minste om de dag ververst. Dus ga je gang, snijd wat groenten!
🥦 Ondanks dat de groentjes beschadigd worden bij het snijden en schillen, kan je voorgesneden groenten toch bewaren, maar enkel op voorwaarde dat ze zoveel mogelijk van licht en lucht afgeschermd worden. Je bewaart ze ook best in de koelkast (temperatuur van 4 tot 7°C).
Broccoli en bloemkool
Broccoli, broccoli raab (rapini) en bloemkool blijven 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Het beste is om ze in een lade te leggen, uit de buurt van andere producten.
Om de bloemkool te bereiden, verwijdert u de meeste buitenste stengels, zodat er slechts een paar zachte overblijven. Snijd daarna de stengel aan de basis af, gebruik dan een steelpan waar hij goed in past en plaats hem op het fornuis. Giet er ongeveer 2,5 cm kokend water in.
De natuurlijke hoekjes en spleten in broccoli en bloemkool zijn de perfecte schuilplaatsen voor vuil, bacteriën en zelfs kleine insecten . Maak je kruisbloemige groenten piepend schoon door een gootsteen te vullen met koud water en ze vervolgens een paar minuten te laten weken.
De gescheiden bloemkoolroosjes moeten goed onder de kraan worden gewassen . Dit verwijdert vuil en grote parasieten zoals wormen. De volgende stap is het schoonmaken van de bloemkool in lauw water waarin een beetje zout is opgelost. Dit proces - dat 10-20 minuten zou moeten duren - vernietigt verschillende microben en grote parasieten.