Hoeveel eieren zijn besmet met salmonella? Een besmetting met Salmonella komt in zeer geringe mate voor. Uit onderzoeken van de Keuringsdienst van Waren en de bevindingen van de pluimveesector wordt geconcludeerd dat slechts maximaal 0,3% van de eieren besmet is.
Het eten van 2-3 eieren per week als je vlees eet en 3-4 eieren als je geen vlees eet, past in een gevarieerde voeding. Er is een kleine kans dat een ei besmet is met salmonella. Van een salmonellabesmetting krijg je maag-darmklachten. Dit is te voorkomen door geen rauwe eieren in koude gerechten te verwerken.
Al met al zal het grootste risico in het het eten van een rauw ei zitten in de kans op salmonella. In Nederland worden jaarlijks dus zo'n 30.000 mensen ziek door de salmonella bacterie en zo'n 3 op de 10.000 eieren zal besmet zijn met de bacterie.
Hardgekookte of hardgebakken eieren zijn volledig veilig. Zowel het eiwit als de dooier moeten volledig gestold zijn. Een zachtgekookt ei of een spiegelei zijn daarentegen niet veilig. Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.
Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting. De kans bestaat dat zij een vochttekort oplopen.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Misselijkheid, overgeven, diarree, buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Het zijn de symptomen van een Salmonella-infectie. Je weet wel, die bacterie die je kan krijgen door rauw vlees en eieren te eten.
Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn. Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella. Kook je ei dus minstens 3 à 4 minuten.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
Officieel wordt tiramisu met rauw ei gemaakt, dus Italianen zullen niet vrolijk worden van mijn recept. Vroeger scheen tiramisu zelfs met alleen eigeel (zonder eiwit) te worden gemaakt, maar over verloop van tijd is er ook eiwit aan het recept toegevoegd om het geheel luchtig te maken.
Minder bekende, maar niettemin potentieel schadelijke bacteriën die zich in je kraanwater kunnen bevinden, zijn enterokokken, salmonella en cholera. Wist jij dat je water allerlei soorten virussen kan bevatten?
Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt. Zo voorkom je dat je uitdroogt. Drink daarom thee, water, bouillon en suikerzoutoplossing (ORS oral rehydration salts (oral rehydration salts)).
Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, is het dan belangrijk dat eieren goed gaar zijn. Dat wil zeggen dat het eiwit én eigeel goed gestold zijn en dus niet meer vloeibaar.
In zeldzame gevallen kan salmonellose ook worden overgedragen: door interhumane besmetting (i.e. tussen mensen onderling) via fecaal-orale weg (bv. een besmet persoon bereidt eten zonder eerst de handen te wassen na toiletbezoek)
Symptomen salmonella
Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn. De infectie die ontstaat door deze bacteriën wordt ook wel buiktyfus of paratyfus genoemd. Deze aandoeningen kunnen, wanneer ze niet behandeld worden, dodelijk zijn.
Aarzel dus niet om het advies van een arts in te winnen. Let er in elk geval op dat u voldoende drinkt en rust goed uit. U eet ook het best wat licht verteerbaar voedsel: beschuit, bouillon, yoghurt, rijst ... Vermijd voedingswaren die pikant zijn of slecht verteren, zoals paprika's en champignons.
Een besmetting met Salmonella komt in zeer geringe mate voor. Uit onderzoeken van de Keuringsdienst van Waren en de bevindingen van de pluimveesector wordt geconcludeerd dat slechts maximaal 0,3% van de eieren besmet is.
De meeste mensen kunnen prima af en toe rauw ei gebruiken, al met al. Wel zijn er een paar risicogroepen voor wie het een goed idee is om er helemaal vanaf te blijven. De gevolgen van salmonella zijn voor deze groepen namelijk gevaarlijker.
Een ei thuis bewaren
Thuis bewaar je eieren het beste in de koelkast. De koude omgeving vertraagt de groei van bacteriën zoals salmonella. Het advies luidt om eieren bij een temperatuur van 4 graden te bewaren.
Er wordt geschat dat er in Nederland ieder jaar tien- tot honderdduizend personen salmonellose krijgen. Zo'n twintig tot dertig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het ernstig ziek worden van een besmetting met Salmonella.
Typen salmonella
Meestal gebeurt dit via voedingsmiddelen, bijvoorbeeld als vlees of eieren van een besmet dier onvoldoende verhit zijn. Er is dan sprake van zoönotische salmonella. Een zoönose is een infectie die van dieren kan overgaan op mensen, en ook van mensen op dieren.
Wanneer je ze beter niet eet
Als ze rauw zijn: in de schaal, voor het binden van een saus, en bij de bereiding van chocolademousse of zelfgemaakte mayonaise. Rauwe eieren kunnen immers listeria- of salmonellabacteriën bevatten, die erg gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.