INKUILEN Heel wat groenten kunnen ingekuild worden. Wortelgewassen (wortelen, rode biet, raap, knolselder), knolgewassen (aardappelen, koolrabi) en enkele kolen (rode kool, witte kool, savooikool) kunnen zeer goed ingekuild worden.
Sommige groente en fruit bewaar je beter niet samen omdat het rijpingsproces hierdoor versneld wordt. Tomaten en komkommer bijvoorbeeld hou je best apart. Ook de plek waar je groenten bewaart speelt een rol. Een aantal groenten zoals aardappelen en witlof bewaar je in een donkere ruimte.
Wortels leg je in de grond. Dek de kuil af met stro en vervolgens een plastic doek of plaat, om vorst- en waterschade te voorkomen. Binnen inkuilen in een koele kelder is wat eenvoudiger. Hierbij plaats je de groenten in een kist met vochtig zand.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
WELKE GROENTEN MOETEN NIET IN DE KOELKAST? Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden, zijn onder andere avocado's, paprika's, uien en aardappelen . Sommige groenten die u wellicht wel in de koelkast wilt bewaren, zijn onder andere champignons, broccoli, bloemkool, spinazie en asperges.
Bewaar in je kelder alleen spullen die tegen vocht kunnen. Papier, kleding of elektrische apparaten zijn bijvoorbeeld geen goed idee. En bewaar geen spullen op de grond. Maar zet ze hoog en droog in bijvoorbeeld een stellingkast of op een vlonder.
Bij het inkuilen graaf je een kuil van ongeveer 25 cm. Vul de kuil met stro en schik de preistelen naast elkaar. Om ziekten en vorming van schimmels te voorkomen mogen de preistelen elkaar niet raken. Maak de kuil dicht met stro en aarde.
Geroosterde wortels hebben de beste textuur en de smaak is geweldig. Door te roosteren komt de natuurlijke zoetheid naar boven en krijg je een lekkere gekarameliseerde smaak. Ze zijn zoveel lekkerder dan gekookte wortels ! Roosteren is ook makkelijk; het is moeilijk om een geroosterde groente te lang te koken: als het te gaar wordt, is het duidelijk verbrand.
De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast..
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
Inkuilen is een geschikte methode voor harde knollen, wortelen en vruchten. Tegenwoordig worden die in reusachtige geclimatiseerde koelcellen bewaard. Wortelen, (rode) bieten, appelen, aardappelen, koolraap, knolselderij, mierikswortelen, pastinaken, rammenas, noten, koolrapen kunnen zo bewaard worden.
Als je geen kelder of schuur hebt, is inkuilen een hele handige manier om bijvoorbeeld aardappel, pastinaak en wortel lang te kunnen bewaren. Het is een hele oude bewaarmethode die wordt gebruikt om groenten te bewaren en te beschermen tegen vorst tijdens lange winters.
Inkuilen is een proces waarbij gewasresten, zoals gras of mais, worden samengeperst en bewaard als voer voor melkvee. Dit is interessant voor melkveehouders omdat het een efficiënte manier biedt om voedsel op te slaan voor de wintermaanden wanneer het grasland minder voedsel produceert.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Bloemkool, broccoli en spruitjes bewaren
Adler stelt dat bloemkool ook erg gevoelig is voor ethyleen. Bewaar deze groenten daarom niet samen met appels, meloenen of uien.
Uien worden het beste bewaard op een koele, droge plek met goede luchtcirculatie . Uien worden vaak gevlochten of in een netzak gedaan en aan het plafond van de wortelkelder gehangen.
Uien, tomaten, appels en bananen zijn allemaal ethyleen-superproducenten en kunnen ervoor zorgen dat groenten zoals broccoli, kool en zelfs pompoen voortijdig rijp worden. Om dingen zo lang mogelijk vers te houden, moet u uw ethyleen-producerende producten uit de buurt houden van ethyleen-gevoelige groenten.
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Bewaar ze apart van aardappelen, omdat aardappelen wat ethyleen afgeven waardoor de uien kunnen ontkiemen. Aardappelen, taro, zoete aardappelen en yuca (cassave, maniok) mogen niet in de koelkast worden bewaard.
Groenten die het langst houdbaar zijn
Over het algemeen zijn wortelgroenten zoals aardappelen, wortels en winterpompoenen langer houdbaar. Bladgroenten en zachte groenten zoals tomaten, komkommers, aubergine en broccoli zijn korter houdbaar.