Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Knoflook en uien (maar geen bosui!) die nog in hun schil zitten, kunnen op het aanrecht blijven liggen, maar als ze eenmaal gepeld of gesneden zijn, bewaar ze dan verpakt in de koelkast. Bewaar ze apart van aardappelen, want aardappelen stoten wat ethyleen uit waardoor de uien kunnen gaan ontkiemen.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
De standaardregel is om tomaten buiten de koelkast te bewaren. Het komt allemaal neer op wetenschap: het zit in de genen: tomaten bevatten een enzym dat reageert op koude temperaturen, waardoor de celmembranen afbreken en je een stuk fruit overhoudt dat papperig en melig is .
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Wat moet je helemaal uit de koelkast laten? Er zijn producten die niet in de koelkast horen. Aardappelen, uien, knoflook en pompoen zijn groenten die beter af zijn in een donkere, droge en luchtige ruimte, dus je moet ze in de voorraadkast of keukenkast bewaren.
Winterpompoen blijft tot een maand goed in een koele (50 tot 55 F) donkere kelder of opslagruimte, maar slechts ongeveer twee weken in de koelkast . Idealiter moet alleen gesneden of gekookte acorn squash in de koelkast worden bewaard; ze zullen schade oplopen door kou bij temperaturen onder de 50 F.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
De komkommer staat bekend als een echte zomergroente en, toeval of niet, deze groente kan niet goed tegen de kou. Bewaar komkommers daarom niet te koud. Dit wil zeggen dat je komkommers niet in de koelkast maar liever in de berging of de kelder bewaart. Net zoals aubergines dek je komkommers af tegen uitdroging.
Paprika bewaren doe je zo
Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren. Wil je paprika's langer bewaren, dan kan je ze invriezen, inleggen of drogen.
Fruit dat niet in de koelkast bewaard mag worden, is onder andere bananen, appels, meloenen en bessen . Houd er rekening mee dat veel fruitsoorten sneller rijpen als ze op kamertemperatuur worden bewaard, maar langer vers blijven als ze eenmaal rijp zijn en in de koelkast worden bewaard.
Bewaar verse courgette in de koelkast . Als courgette goed wordt bewaard, blijft hij tot een week goed. De beste manier om courgette te bewaren is in de koelkast, bij voorkeur in de groentelade, waar de luchtvochtigheid tot een minimum wordt beperkt.
Pompoenen kunnen het beste bewaard worden bij een gelijkmatige temperatuur van 50°F op een donkere plek . Dit kan een koele en donkere plank, kast of lade in de keuken, voorraadkast of kast zijn. Ze kunnen ook goed bewaard worden in een warmer gedeelte van de wortelkelder, zoals op de bovenste plank.
Dze groenten en fruit horen thuis in de koelkast
Andijvie, asperges (in een vochtige doek), selder, bloemkool, broccoli, champignons en oesterzwammen, koolsoorten, prei, schorseneren, spruiten, sla, spinazie, verse tuinkruiden, witloof en wortelen met loof.
Uien, tomaten, appels en bananen zijn allemaal ethyleen-superproducenten en kunnen ervoor zorgen dat groenten zoals broccoli, kool en zelfs pompoen voortijdig rijp worden. Om dingen zo lang mogelijk vers te houden, moet u uw ethyleen-producerende producten uit de buurt houden van ethyleen-gevoelige groenten.
Bladgroenten — Groenten zoals sla, boerenkool, snijbiet, boerenkool en spinazie moeten los in de koelkast worden bewaard. Uienfamilie — Bewaar knoflook en uien op een koele, donkere en droge plek, maar gescheiden van ethyleenproducenten zoals aardappelen. Paddenstoelen — Bewaar ongewassen in de koelkast.
Dezelfde regels gelden voor cherrytomaatjes. Bewaar ze indien mogelijk in een kom op het aanrecht. Als je cherrytomaatjes erg rijp zijn of je keuken erg warm is, zet ze dan in de koelkast . Maar laat ze, zoals met alle tomaten, weer op kamertemperatuur komen voordat je ze invriest voor de beste smaak en textuur.
Onrijpe tomaten kun je het beste op de werkbank laten liggen om verder te ontwikkelen, terwijl overrijpe tomaten gered kunnen worden door ze in de koelkast te leggen . Tomatensoorten met een hogere pulp-tot-vleesverhouding, zoals cherrytomaatjes, doen het ook beter in de koelkast dan vlezigere tegenhangers zoals roma-tomaten.
En hou wel één ding in het achterhoofd: ontdooide verse tomaten zijn enkel geschikt om te verwerken in warme bereidingen. Maak er saus of soep mee of stoof ze. Je kan de ingevroren tomaten niet meer rauw gebruiken in een salade, want het vriesproces heeft ze wak gemaakt.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen. Eieren zijn minder kwetsbaar qua houdbaarheid dan we denken.