Stop met gewoontes die vermoeidheid in de hand werken: stop met roken, gebruik geen drugs en drink alcohol met mate. Eet gezond en gevarieerd. Beweeg elke dag voldoende. Dagelijks een halfuurtje actief zijn geeft je energie en vormt de beste remedie tegen futloosheid.
Wat helpt tegen vermoeidheid? Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Eet als tussendoortje vezel- en eiwitrijke producten, die geven je een verzadigd gevoel en langer energie. Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Oorzaken oververmoeidheid
Je kan door verschillende oorzaken oververmoeid raken. Bijvoorbeeld door een slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme, subassertiviteit of veel piekeren.
Eet en drink goed
Zuivel, ei, vlees, vis, noten en sojaproducten bevatten veel eiwitten. Lees hier meer over eiwitten. Als je te weinig drinkt kun je je ook moe voelen. Drink daarom voldoende vocht (minimaal 1,5 liter per dag).
Maar een 'abnormale' of 'niet-noodzakelijke vermoeidheid' is anders. Dit is extreme vermoeidheid die plotseling op kan komen, die niet gerelateerd is aan inspanning en waarvoor een lange herstelperiode nodig is. Deze vermoeidheid voelt vervelend aan.
Magnesium is een essentieel mineraal voor een goed functionerend metabolisme en helpt vermoeidheid en moeheid te verminderen . Het helpt het voedsel dat we eten om te zetten in energie en zorgt ervoor dat de bijschildklieren, die hormonen produceren die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten, normaal werken.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen. Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie.
Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en mandarijnen, bevatten deze vitamine en helpen je daarmee ook om vermoeidheid tegen te gaan. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er ijzer kan worden opgenomen in je lichaam en ijzer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof door je bloed kan stromen.
Deze vermoeidheid voelt aan alsof je meer uitgeput bent dan normaal en vlugger moe bent na het uitvoeren van je gewone dagelijkse bezigheden, of zelfs als je helemaal niets doet. Het is een vermoeidheid die je plots kan overvallen. Het ontbreekt je aan energie en dat uit zich op fysiek, mentaal en sociaal vlak.
Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap. Bij insomnia is het tegenoverstelde aan de hand: dan is er sprake van slapeloosheid, en lukt het maar niet om te slapen. Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor.
Je voelt je moe en overspannen, prikkelbaar en lastig, hebt last van tientallen kleine klachten zoals hartkloppingen, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid, piekeren, doordrammen of hoofdpijn. Soms word je zelfs onaangenaam naar anderen toe of bitsig of agressief.
Eet producten die rijk zijn aan eiwitten zoals vlees, vis, zuivel, peulvruchten en noten. Zie ook 'eiwitrijke voeding'. In sommige gevallen kan de diëtist drinkvoeding voorschrijven. Doe wat extra hartig beleg op brood of neem een extra plakje beleg uit het vuistje.
Maakt paracetamol je slaperig? Ja. Een van de meest voorkomende bijwerkingen van paracetamol is uitputting en vermoeidheid, waardoor je vaker in slaap valt . De paracetamol of de antihistamine in het product kan specifiek helpen bij het slapen 's nachts.
Je hebt weinig energie en niet alles gaat zoals je zou willen. Je voelt je niet fit, en dingen als bewegen en denken gaan lastig. Vermoeidheid kan door verschillende oorzaken komen. Soms is er een duidelijke reden, zoals intensief sporten of een drukke werkdag.