Hybride Papaya zaad Een echte aanrader voor de kweek van Papaya uit zaad. Hoewel Papaja's is Nederland normaal te lage temperaturen hebben, kun je ze in huis/in de kas en in grote potten goed kweken.
De zaden uit deze vruchten kunt u op dezelfde manier zaaien en kweken als de Litchi. Papaja – Carica papaya. De papaja boom is afkomstig uit Midden-Amerika o.a. uit Mexico en West-Indië.
Papaja gedijt in volle zon, en heeft direct en intens zonlicht nodig voor optimale groei en fruitproductie. Idealiter moet papaja dagelijks minimaal 6 tot 8 uur zonlicht ontvangen. Hoewel papaja gedeeltelijke zon kan verdragen, kan onvoldoende licht leiden tot verminderde vitaliteit en een lagere opbrengst.
In het midden van de papaya bevindt zich een holle ruimte die gevuld is met zwarte pitjes, die niet gegeten worden. De zaadjes kunnen gedroogd worden en gebruikt als peper bij bepaalde gerechten. In de tropen worden de pitjes gebruikt als een geneesmiddel tegen darmparasieten, vanwege de laxerende werking.
Maak de pit helemaal schoon met lauw water en laat deze drogen. Je kunt de pitten in keukenpapier of wcpapier wikkelen en vochtig houden tot ze ontkiemen. Meteen in de grond stoppen is ook mogelijk. Zorg dan dat de grond vochtig blijft.
Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond. Zet de bak op een warme plek en hou hem vochtig. Wanneer de plantjes hoog genoeg zijn, kan je elk plantje in een pot van 10 cm diameter overplanten. Wanneer ze 20 tot 30 cm hoog zijn, moet je ze een tweede keer verpotten.
Laat de pit enkele dagen goed drogen. Wikkel de pruimenpit dan in vochtig keukenpapier, doe hem in een plastic zak en zet deze in de koelkast. Je moet 10 tot 12 weken wachten voordat het begint te ontkiemen! Plant de pit daarna ongeveer 2 cm diep in een pot met potgrond.
Papaja zaden zijn rijk aan eiwitten, vezels, gezonde vetten en mineralen zoals magnesium, kalium en fosfor. Ze zijn ook een uitstekende bron van antioxidanten zoals vitamine C en E. Deze samenstelling van voedingsstoffen maakt papaja zaden een gezonde snack of een toevoeging aan verschillende gerechten en recepten.
Deze omvatten: Zwangere vrouwen moeten papaja vermijden omdat het latex bevat dat baarmoedercontracties kan veroorzaken, wat kan leiden tot vroegtijdige weeën. Hoewel het eten van papaja's het risico op hartgerelateerde aandoeningen kan verminderen, moet u het fruit vermijden als u al last heeft van een onregelmatige hartslag.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang, is het goed om papaja's te eten. De vrucht bevat vitamine B in de vorm van foliumzuur, vitamine B-6, vitamine B-1 en riboflavine, die zorgen voor een goede spijsvertering. Papaja kan helpen bij het voorkomen van constipatie en ondersteunt het spijsverteringsproces.
Hoe kweek je papaja uit zaad? Papajaplanten ontkiemen gemakkelijk uit zaden , zelfs de zaden die geoogst zijn van papajafruit uit de supermarkt. Om de zaden te bereiden, schep je ze uit de papaja, spreid je ze uit op een vel keukenpapier en laat je ze een week drogen.
Zaadvoortplanting
Om de rustperiode te doorbreken, moet het zaad een periode van koude, vochtige stratificatie ondergaan gedurende 70-100 dagen . Dit kan worden bereikt door het zaad laat in de herfst te zaaien en het te laten overwinteren; het zaad zal het volgende jaar ontkiemen van eind juli tot eind augustus.
Heb je ooit je eigen papajafruit binnenshuis willen kweken? Dat kan zeker en het is helemaal niet moeilijk! Met behulp van deze complete kweekgids ben je goed op weg naar de lekkerste zelfgekweekte papaja die je ooit hebt gehad.
Papaja Sunrise kweken in Nederland
De zaden van de Papaya kun je in principe jaarrond telen, als is het voorjaar aan te raden omdat de temperaturen en lichturen het meest optimaal zijn. De zaden hebben warmte nodig om te ontkiemen, wat goed kan in een kweekkasje, propagator of onder glas bij zonnige dagen.
Als u een Papaja wilt planten kunt u het beste een zonnige tot halfschaduwrijke plek uitkiezen. In de zomer voelt zij zich op het balkon en terras net zo prettig als in het tuinperk. Potplanten staan in de winter graag in de serre bij temperaturen van 18-25°C.
Papaja is een lekkere exoot die je makkelijk uit het vuistje kan eten. Snij de papaja doormidden en verwijder de pitjes, die zijn niet eetbaar. Om de smaak een frisse toets te geven kan je er wat druppeltjes limoensap overheen sprenkelen.
Redenen waarom je elke dag papaja zou moeten eten . Papaja is een extreem gezonde tropische vrucht. Papaja's bevatten veel vezels en veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C en vitamine A. Papaja zit boordevol antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen, ziektes kunnen bestrijden en ons er jonger uit kunnen laten zien.
Het helpt het probleem van constipatie te verminderen, maar overmatige consumptie van papaja kan ook de spijsvertering verstoren. De latex die in papaja aanwezig is, kan buikpijn veroorzaken . Dit kan ook diarree veroorzaken - de reden waarom papaja in mindere hoeveelheden moet worden geconsumeerd.
Beste tijd om papaja te eten voor gewichtsverlies
Het is raadzaam om het fruit ongeveer 4-5 uur na het avondeten te eten. Vroeg dineren is een goed idee als u van plan bent om het fruit 's avonds te eten . Papaja heeft bepaalde laxerende eigenschappen, waardoor het een ideaal fruit is om de spijsvertering te verbeteren.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
De papaya is om meerdere redenen heel erg gezond maar vooral voor zijn reinigende effect op de lever.
Papaja. Papaja is een wat exotischere vrucht, ook al worden ze tegenwoordig ook in Nederlandse kassen gekweekt. Papaja bevat 7,8 gram suiker per 100 gram en hebben een zoete meloenachtige smaak.
Als de kiemblaadjes (bijna) te zien zijn dan kan je de pruimenpit ongeveer twee centimeter diep in de grond planten, bijvoorbeeld in een potje.
Was de pitten en stop ze in een bakje met aarde. Stop het bakje in een doorzichtige (hergebruikte) plastic zak en maak de zak dicht. Houd de aarde vochtig en zorg voor een constante temperatuur tussen de 16 en 21 graden. Na twee tot acht weken zie je de plantjes voorzichtig opkomen.
Pruim is een veerkrachtige soort die gedijt met de juiste zorg. Voor succesvolle vermeerdering zijn semi-harde houtstekken een betrouwbare methode.