Bananen (tip: als je ze trager wil doen rijpen, laat ze dan aan de tros hangen en bedek de stelen met wat vershoudfolie) Kiwi's. Mango's. Meloenen.
Leg bananen niet bij ander fruit in de buurt, want ook zij rijpen sneller door het geproduceerde ethyleen in de bananen. Hiermee beïnvloed je dus het rijpingsproces van dat fruit. Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen.
Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Je kunt vrijwel alle soorten fruit in een smoothie doen. Denk aan appel, aardbei, abrikoos, ananas, banaan, bosbessen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarine, papaja, passievrucht, peer en perzik.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Het is dus beter om sommige fruitsoorten van elkaar gescheiden te bewaren. Appels, peren, perziken en bananen produceren veel ethyleen. Deze houd je dus best uit de buurt van andere fruitsoorten.
Banaan: Gaat goed samen met bosbes, karamel, kers, chocolade, kaneel, kokosnoot, koffie, gember, guave, hazelnoot, honing, citroen, limoen, mango, melasse, sinaasappel, papaja, ananas, vanille en walnoten . Het mengt het beste met brandewijn, Calvados, Madeira wijn en rum.
De bananensmaak past goed bij aardbei, vanille, kruidnagel, ananas, koffie, guave, chocolade, karamel, honing, kruiden, zuivel, hartig, haver, smoothies.
Chocolade en karamel zijn de twee koplopers, maar vergeet kokos, koffie, honing en allerlei soorten noten niet. Ook specerijen kunnen erg lekker zijn bij banaan. Kaneel is hiervan de bekendste. Gember, kardemom, 5 spices en speculaaskruiden zijn minder bekend met banaan, maar zeker niet minder lekker.
Bananen combineren met pindakaas, yoghurt of honing kan heerlijk zijn. Overweeg voor ander fruit, zoals appels of peren, om ze te combineren met kaas, notenpasta of kaneel voor een heerlijke combinatie. Probeer als bijgerechten of toppings granola, gehakte noten of een scheutje chocoladesaus toe te voegen om de smaken te versterken.
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Bananen smoothies zijn gezond. Ze zitten vol met vitamines, vezels en mineralen die je gewicht en gezondheid een flinke boost geven. Ook zijn bananen de perfecte basis om een smoothie mee te maken omdat ze lekker zijn en je er makkelijk groenten aan kunt toevoegen.
Bananen zijn een rijke bron van kalium, vitamine C en vitamine B6, terwijl sinaasappelen vol zitten met vitamine C, foliumzuur en kalium. Wanneer ze samen worden gegeten, kunnen deze twee vruchten een breed scala aan voedingsstoffen leveren die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid.
- Het combineren van bananen met sinaasappelen wordt over het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke spijsverteringsproblemen die kunnen ontstaan door de verschillende verteringssnelheden van deze vruchten. Het samen consumeren ervan resulteert in een opgeblazen gevoel en winderigheid, wat bij sommige personen ongemak veroorzaakt.
Het toevoegen van banaan aan een bessensmoothie vermindert de flavanolen die de consument binnenkrijgt met 84% , vergeleken met de controlegroep die een flavanolencapsule nam. Flavanolen zijn bioactieve verbindingen waarvan is bewezen dat ze een goede hart- en cognitieve gezondheid ondersteunen.
Groenten. Chilipepers, gember en zoete aardappelen .
Bekende zoete smaakvrienden van de Elstar-appel zijn natuurlijk kaneel, citroen, vanille, rozijntjes en ga zo maar door. Maar hartig zijn ze ook zalig en kun je er misschien nog wel meer kanten mee op.
Overrijpe bananen zijn veel smeuïger en zoeter van smaak. Daarom zijn ze erg geschikt om in bakrecepten te verwerken. Dit luchtige bananenbrood is makkelijk om te maken en lekker als ontbijt, snack of tussendoortje.
"Bananen en avocado's kunnen een romige en gezonde vetten aan een smoothie toevoegen , terwijl bessen antioxidanten en andere voedingsstoffen leveren," zei Chun. Je kunt de integriteit van de flavanolen nog beter behouden als je je smoothie heel snel na de bereiding opdrinkt en de smoothie niet bruin laat worden.
Je hoeft volgens de voedingsdeskundige dus niet perse twee bananen per dag te eten, maar het kan ook geen kwaad. „Alle fruitsoorten zijn gezond, waaronder de banaan. Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf.
Bananen en ander fruit
Bananen produceren ethyleen, een stofje dat ervoor zorgt dat ander fruit sneller rijpt (en bederft). Kijk dus uit met bananen in de fruitschaal. Al kun je het ook in je voordeel gebruiken door een banaan naast een vrucht die sneller moet rijpen te leggen.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskusmeloenen, cantaloupe en honingdauw met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien, of subzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering.
Ja, het is veilig om appels en bananen tegelijk te eten . Appels zijn knapperig, felgekleurd en een van de populairste vruchten ter wereld. Bananen zijn ook gezond, lekker en een heel handig tussendoortje. Beide zijn extreem gezond en lekker.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.