Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De komkommer heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar. Gare (gekookte) komkommer kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de vriezer bewaren (minimaal -18 °C). Rauwe komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens een ”vergeten” komkommer in de koelkast liggen. Veel mensen gooien hem weg wanneer hij wat zacht en slap geworden is. Dit is echt niet nodig, en daarnaast super zonde!
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
De deksel mag los op het bakje, zodat er nog lucht bij de aardbeien kan. In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.
Vanuit voedingsoogpunt leveren komkommers verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor het behoud van seksuele gezondheid, waaronder vitamine C en magnesium. En net als watermeloen bevatten komkommers citrulline, een aminozuur dat de bloedvaten verwijdt zoals erectiebevorderende medicijnen doen.
Een voldoende vochtinname voorkomt verstopping en krampen. Komkommers bevatten voedingsvezels die dat effect vergroten. Daarnaast zorgt het eten van gezond caloriearm voedsel als komkommers simpelweg dat er minder plaats is voor ongezondere keuzes, en dat helpt de spijsvertering ook.
De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden. Tip: kies dan eerst eens voor een goudgele kiwi; deze hebben amper haartjes, wel zo fijn!
5: Antioxidanten
Dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen berokkenen aan cellen en weefsels. Komkommers zijn rijk aan verschillende soorten antioxidanten, zoals lignanen, tritrpenen en flavonoiden. Deze stoffen hebben ook een ontstekingsremmende werking.
Tomaten verliezen hun smaak in de koelkast
De lage temperaturen beschadigen namelijk de wanden van de cellen, en hierdoor ontstaan allerlei problemen. In een poging te overleven zullen de cellen bijvoorbeeld weinig aandacht besteden aan de niet-essentiële processen, zoals het rijpen.
Plastic biedt bescherming
Dat heeft alles te maken met de versheid van het product. Door de komkommer in plastic te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en komt er minder vocht vrij. Daardoor droogt de groente niet uit en geniet je van een komkommer die nog net zo sappig is als toen die werd geplukt.
De komkommer wordt gekweekt in een warme kas en moet getransporteerd worden van de producent naar de winkel. Door de komkommer in plastic te verpakken komt er minder vocht vrij en wordt de zuurstof gereguleerd. Zo blijft de komkommer verser en sappiger. Kortom langer houdbaar.