Onkruiden die snel verspreiden, diep wortelen of meerjarig zijn worden vaak gezien als de 'ergste' onkruiden. Deze onkruiden zijn namelijk het moeilijkste te verwijderen. Voorbeelden hiervan zijn: zevenblad, ereprijs,
Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien.
De meest voorkomende onkruiden in de tuin
Denk aan brandnetel, distel, haagwinde, kruipende boterbloem, vogelmuur, paardenbloem, melkdistel, grote weegbree, witte klaver, kweek, kleine veldkers, klaverzuring en heermoes en zevenblad.
De wilde bloemen, wat wij vaak onkruiden noemen, zeggen dus iets over je bodem: de grondstructuur, de Ph of zuurtegraad van de grond, het stikstofgehalte van de bodem of de waterhuishouding (droog-vochtige grond)., geven je belangrijke informatie over de kwaliteit van je bodem en bodemstructuur.
Heermoes of de paardestaart heeft meters diepe ondergrondse wortelstok waardoor de plant moeilijk te bestrijden is. Zit je met enorm veel van een van die woekerende bijna niet uit te putten onkruiden dan kun je de plaats die door het zevenblad, heermoes of hagewinde vergeven is leeg maken en er gazon van maken.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
De Nederlandse naam 'hondsdraf' is een ver doorgevoerde verbastering van een oudhoogduits woord 'gundreba'. Daarin betekent 'gund' wonde, vocht, etter en 'reba' is rank. Dit betekent dus een plant die over de grond kruipt en zwerende en etterende wonden geneest.
Vaak krijgt het gazon of krijgen de planten in de tuin niet genoeg voeding en/of wordt er te kort gemaaid. Maar ook in tuinen die wel goed worden onderhouden komt onkruid voor. Dit heeft onder andere te maken met bermen en tuinen in je buurt die minder goed onderhouden worden dan jouw tuin.
Paardenbloemen zijn indicatoren voor een calciumtekort in de bovenste laag van de bodem. Ze halen met hun lange penwortels calcium naar boven en slaan dit op in de bovengrondse delen. Als de plant afsterft wordt de calcium beschikbaar voor het bodemleven en voedt het de bodem.
Voorbeelden van soorten met een penwortel zijn gewoon biggenkruid, akkerdistel, paardenbloem en ridderzuring. Of het onkruiden zijn moet je voor jezelf uitmaken.
Onkruid groeit vaak in tuinen die niet goed genoeg worden onderhouden. Het gazon moet regelmatig gevoed en gemaaid worden. Het gras heeft voldoende voeding nodig om een dichte zode te vormen waar onkruidplanten weinig mogelijkheden zien om tussen te groeien. Ook de planten in de border hebben verzorging nodig.
Enkele veelvoorkomende onkruiden tussen tegels zijn: Paardenbloem: zij kunnen groeien tussen de smalste openingen en verspreiden zich snel via de pluizige zaden. Kleefkruid: dit onkruid kan zich hechten aan voorwerpen maar ook tussen tegels. Dit onkruid zie je vaak op vochtige plekken ontstaan.
Kokend water
De hitte van het water stolt de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen meteen. Wanneer u voldoende water gebruikt, kunnen zelfs de wortels van het onkruid beschadigen. Bij een paardenbloem of wortelonkruid is het aan te raden om veel water te gebruiken.
Over sommige plantsoorten is iedereen het eens dat dit onkruid is, denk hierbij aan heermoes, haagwinde of zevenblad. Deze planten groeien erg snel en de wortels breiden zich ondergronds uit, waardoor dit onkruid jouw tuinplanten kunnen belemmeren in de groei.
Zo is bijvoorbeeld het onkruid akkerwinde een indicator voor een verdichte bodem (humusarm en droog), een haagwinde een teken van zeer voedselrijke maar ook vochthoudende gronden en is de heermoes een teken van slecht doorlatende grond (vaak ook wat zurig).
De meest effectieve manier van onkruid verwijderen, is met de hand. U kunt regelmatig opkomend onkruid uit de grond trekken met de hand of met een speciale onkruidbezem of onkruidborstel. Het is belangrijk om het onkruid met sterke wortels en al uit de grond te trekken, om zo te voorkomen dat het snel weer opkomt.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Als je zevenblad in je tuin vindt, betekent dit dat je bodem er erg goed aan toe is en veel voedingsstoffen bevat.
Stikstof voor gazon voorkomt onkruid en klaver
De dichtheid van het gras neemt af. Hierdoor krijgt onkruid en klaver alle kans om te groeien.
In tuinen wordt het Robertskruid dan ook wel eens gezien als ongewenste gast en bestreden als onkruid, maar dat is toch te weinig eer voor dit bijzondere bloemetje. De een- tot tweejarige plant kan tot 50 cm hoog worden. Robertskruid heeft een lange bloeitijd die loopt van april tot november.
Baking soda in de tuin
Tegen onkruid en groene aanslag: Strooi het witte poeder tussen de tegels om onkruid te doden en voorkomen. Je kunt met baking soda opgelost in water ook makkelijk groene aanslag van tegels of tuinmeubels verwijderen.
De zout methode is gelijk aan de kokend water methode. Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant.
Door het aangekondigde verbod op het gebruik van de onkruidbestrijder glyfosaat gaan heel wat tuiniers nu op zoek naar een alternatieve methode. Zo komen ze uit bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar azijn, javel of zout inzetten tegen onkruid is echt geen goed idee.