Op de site van het Voedingscentrum vind je voorbeelden van bakrecepten die geschikt zijn voor mensen met een hoog cholesterol. Bijvoorbeeld: appelcake. sinaasappelmuffins.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten bevatten bijzonder veel onverzadigde vetten en die zijn erg belangrijk voor ons. Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Op de site van het Voedingscentrum vind je voorbeelden van bakrecepten die geschikt zijn voor mensen met een hoog cholesterol. Bijvoorbeeld: appelcake. sinaasappelmuffins.
Voedingsstoffen in gezond broodbeleg
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Het beste kun je kiezen voor de magere en halfvolle soorten met weinig of geen toegevoegd suiker. Die bevatten minder verzadigd vet dan volle yoghurts. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol juist te verlagen. Daarnaast helpt het om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan (dankzij de antioxidanten die erin zitten).
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Tips om zelf je cholesterol te verlagen / laag te houden:
Gezonde voeding: Eet maximum 100g vlees per dag. Kies voor mager vlees: kip, kalkoen, konijn, mager rund of varkensvlees.
Koekjes, cakes en gebak worden vaak gemaakt met grote hoeveelheden boter en bakvet, waardoor ze een hoog cholesterolgehalte hebben . U hoeft dessert niet helemaal op te geven, maar vervang het gewoon door een paar andere ingrediënten. Gebruik appelmoes of bananen in plaats van boter als u bakt.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Het is goed om elke dag zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten. De meeste mensen weten wel dat vezels goed zijn voor de spijsvertering, maar vezels kunnen ook het LDL-cholesterol verlagen. Vooral vezels uit volkoren producten en fruit doen dit. Kies daarom vooral volkoren en eet elke dag 2 keer fruit.
Vind desserts met een laag cholesterolgehalte, zoals pavlova, meringues en cakejes , in deze verzameling van meer dan 720 vertrouwde recepten voor desserts met een laag cholesterolgehalte.
Focus op fruit
"Probeer een gebakken appel, gepocheerde peer, een kom sorbet met stukjes mango ," adviseert Elizabeth Somer, MA, RD, auteur van "Eat Your Way to Happiness" (Harlequin, 2009). Ze raadt ook aan om bevroren bosbessen te eten of verse aardbeien te dippen in een beetje vetvrije pure chocoladesiroop.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Een stukje cake eten kan meestal niet zoveel kwaad – als je het bij een houdt tenminste. Afhankelijk van hoe groot je stuk is, bevat het gemiddeld 77 calorieën. Ook met een stuk kersenvlaai zit je relatief safe.
Een stukje vruchtenvlaai of rijstevlaai bevat ongeveer de helft van het aantal calorieën van een appelflap of een stuk monchou taart. Gauw verdiend. Een vruchtengebakje “klinkt” gezonder vanwege het fruit, maar is het helemaal niet. Kijk maar eens naar het vet.
Antwoord van Francisco Lopez-Jimenez, MD Kippeneieren zijn een betaalbare bron van eiwitten en andere voedingsstoffen. Ze bevatten van nature ook veel cholesterol. Maar de cholesterol in eieren lijkt het cholesterolgehalte niet te verhogen zoals sommige andere voedingsmiddelen, zoals die met veel transvetten en verzadigde vetten, dat doen.