Normale bloeddruk bij ouderen Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog. Bij gezondheidsklachten kun je het beste met de huisarts overleggen wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.
Je hebt een normale bloeddruk
Je bloeddruk is lager dan 140/90. Dat is normaal. Het risico op een hartinfarct of beroerte neemt toe als je bloeddruk richting de 140/90 gaat. Daarom geldt: hoe lager je bloeddruk, hoe beter.
Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk flink hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is.
Meet je thuis, dan is je bloeddruk meestal iets lager dan bij de arts. Daarom heb je als je thuis je bloeddruk meet een hoge bloeddruk als deze 135/85 of hoger is. Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.
Wat is een lage bloeddruk? Een normale bloeddruk ligt rond de 120/80 (bovendruk/onderdruk). Wanneer de bloeddruk lager ligt, rond de 90/60, wordt er gesproken van hypotensie. Er zijn allerlei factoren die hierbij een rol spelen, zoals leeftijd, lichaamsbouw, gezondheid en levensstijl.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
In de ochtend en avond is de bloeddruk vaak lager dan in de middag. Als u sport, beweegt, praat of heftige emoties ervaart, kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De bloeddruk is voor de meeste mensen goed als de bovendruk lager is dan 135. De onderdruk moet lager dan 85 zijn.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Als je niet genoeg water binnenkrijgt, kan je bloed dikker worden en dat kan je bloeddruk verhogen. Probeer dagelijks ongeveer 8 grote glazen water te drinken (dat is ongeveer 2 liter) om je bloeddruk gezond te houden. Matig je zoutinname. Zout of natrium kan de bloeddruk verhogen.
Van alle Nederlanders van 30 tot 70 jaar heeft een derde een hoge bloeddruk ('hypertensie'), en het komt vaker voor naarmate je ouder wordt. Van de 70-jarigen heeft 70 procent een verhoogde bloeddruk.
Nieuwe bloeddruknormen voor senioren
De ideale bloeddruk voor senioren wordt nu beschouwd als 120/80 (systolisch/diastolisch) , wat hetzelfde is voor jongere volwassenen. Het hoge bloeddrukbereik voor senioren begint bij hypertensiestadium 1, en loopt van 130-139/80-89.
Een normale bloeddruk bij volwassenen ligt dus tussen de 120/80 en 130/89 mmHg. Dit getal kan variëren, soms ook afhankelijk van de leeftijd. Bij oudere volwassenen kan een iets hogere bloeddruk acceptabel zijn, waar een lagere bloeddruk bij kinderen vaker voorkomt.
Bij zeer hoge waarden kun je last hebben van hoofdpijn in het achterhoofd, sneller vermoeid geraken en vlugger kortademig.
Regelmatig sporten en bewegen werkt bloeddrukverlagend, zelfs al direct na de activiteit. Sporten blijkt zelfs net zo goed te werken bij een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) als medicatie.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Bij een hoge bloeddruk kun je kiezen voor verschillende oplossingen, namelijk: bloeddruk omlaag door paracetamol of aanpassingen in je voedingspatroon. Het is zeker mogelijk om door paracetamol je bloeddruk omlaag te krijgen, echter zit je dan toch aan medicijnen vast en wordt je gezondheid zelf niet beter.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Het is belangrijk om elke dag minstens 8 glazen water te drinken en frisdranken, vruchtensappen en alcohol te vermijden. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen de bloeddruk verhogen.
Gezond voor je bloeddruk
Een gemiddelde banaan bevat maar liefst 425 mg kalium, en dat is veel meer dan welke andere vrucht ook. Kalium is een mineraal dat werkt als een tegenhanger van natrium (in zout): natrium verhoogt de bloeddruk en kalium verlaagt deze.
Normale bloeddruk in het kort
Normale bloeddruk is een rekbaar begrip. Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk.
Bij de meeste volwassenen ligt een normale bovendruk tussen de 120 en 140 mmHg. Aan de onderdruk (diastolische bloeddruk) is te zien hoeveel druk op je bloedvaten komt als je hart zich ontspant. Een normale onderdruk ligt bij volwassenen gemiddeld op 60 tot 90 mmHg.
Vooral in het verkeer kan dit erg gevaarlijk zijn. Vaak zijn deze gevolgen tijdelijk, en voelt u zich na een paar uur weer beter. Maar wanneer u chronisch lage bloeddruk heeft kan het vervelende gevoel aanhouden. Zo kan het zijn dat u altijd vermoeid bent, u zich slap voelt en het koud hebt.