Zelfgemaakte en verse pasta kun je afgedekt 24 uur in de koelkast en tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de pasta voor gebruik niet ontdooien, maar kook een halve minuut extra. Reeds bereide pasta kun je afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren en tot maximaal 3 maanden in de diepvries.
Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet. Gekookte pasta kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de smaak of kwaliteit achteruit gaat.
Je kunt pasta drogen, koelen of invriezen.
Door het vers invriezen behoudt de gevulde pasta zijn kwaliteit, zonder toevoeging van hulpstoffen of bewaarmiddelen. Bovendien blijft de structuur en de smaak van de pasta behouden.
U kunt onze maaltijden bewaren in uw vriezer.
Kan ik bereide en kant-en-klare maaltijden invriezen? Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Zelfgemaakte en verse pasta kun je afgedekt 24 uur in de koelkast en tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de pasta voor gebruik niet ontdooien, maar kook een halve minuut extra. Reeds bereide pasta kun je afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren en tot maximaal 3 maanden in de diepvries.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit. Heb je alleen gekookte pasta over? Voeg dan een klein beetje olijfolie toe om het plakken te verminderen.
Leg individuele ravioli's op een bakplaat bekleed met bakpapier of bakpapier en vries ze een uurtje of zo in . Daarna kun je ze samen in een diepvrieszak doen zonder dat er een enorme ravioli-ijsberg ontstaat.
PASTA INVRIEZEN:
Zelfs als u verse pasta langer dan een dag wilt bewaren, kunt u deze beter invriezen dan koelen . Als u de pasta te lang in de koelkast laat staan, kan de vochtigheid de smaak en textuur veranderen of de groei van bacteriën bevorderen. Invriezen kan ook beter zijn voor dikkere pasta, zoals gnocchi.
In de koelkast kun je verse pasta twee, drie dagen bewaren, in de diepvries ongeveer een maand. Het is aan te bevelen om de verse pasta te koken voordat je hem invriest; dan blijft hij lekkerder en beter hanteerbaar.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Verse pasta kan nog enkele dagen na opening bewaard worden in de koelkast. Men gebruikt best een luchtdichte zak om uitdroging te voorkomen. Om pasta's langer te bewaren, kunnen ze worden ingevroren, maar het is belangrijk om dat in kleine porties te doen om te vermijden dat ze aan elkaar gaan kleven.
Gekookte pasta invriezen, zoals spaghetti, fusilli of penne, gaat heel makkelijk en blijft zo lekker lang houdbaar.
Verse pasta is ook goed in te vriezen. Doe de bevroren pasta dan direct in het kokend water en verleng de kooktijd met een minuut. Laat het zeker niet ontdooien voordat je het gaat koken, dan blijft er niets over van je verse pasta.
De beste plek om verse pasta te bewaren is in een luchtdichte container in de vriezer . Als je het in de koelkast zet, kan de vochtigheid de smaak en textuur veranderen en de groei van bacteriën bevorderen... nee bedankt!
Je kunt appeltaart ook invriezen in een goed afgesloten bak of diepvrieszak, en het zo 3 maanden bewaren. Appeltaart opwarmen gaat het beste in een oven op 175 °C, ongeveer 15 minuten.
Macaroni is zeer geschikt om te bewaren. Het behoudt namelijk zijn structuur en alle smaak als je het nog eens opwarmt. De saus hecht zich nog beter aan de macaroni waardoor de pasta de smaken nog beter opnemen. Macaroni kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer.
Er bestaat een misconceptie over verse pasta en droge pasta. De een is niet beter dan de ander of gezonder dan de andere. Er zit niet veel verschil in de beide pasta's alleen dat droge pasta, zonder eieren, langer bewaard kan worden dan een verse pasta met eieren.
Koude pastasalades zijn erg populair bij een zomerse barbecue, maar je let er toch maar beter mee op. Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Eenmaal bevroren, verpak pasta in diepvriesbestendige containers voor opslag. Voor de beste textuur en smaak, raden we aan om niet langer dan een maand in te vriezen. Wanneer u vanuit bevroren toestand kookt, ontdooi dan niet. Volg de normale kookinstructies voor het type pasta dat u hebt, en voeg slechts 30-60 seconden extra kooktijd toe .
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Plaats de pasta nesten voorzichtig in de diepvrieszakken en sluit ze luchtdicht af. Om vriesbrand te voorkomen, laat u zoveel mogelijk lucht uit de zakken ontsnappen . Breek de pasta echter niet in het proces! De pasta zou een maand in de vriezer moeten overleven zonder problemen.