Als het hele blad verkleurd of geïnfecteerd is, moet u het in zijn geheel afknippen. In andere situaties hoeft u alleen het verkleurde of geïnfecteerde deel van bepaalde bladeren af te knippen. Broccoli boven de grond zal in de winter afsterven en verdrogen, en de dode planten moeten worden opgeruimd.
Ze hebben die bladeren nodig om te fotosynthetiseren, en dat is hoe ze zichzelf voeden. Zodra je alle zijbloemen van je broccoliplant hebt geoogst, kun je de rest van de bladeren en de centrale stengel, die ook eetbaar is, wegknippen.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Nadat u de hoofdkop hebt geoogst, zullen er kleinere zijscheuten groeien voor een volgende oogst. Broccoli zal blijven groeien na de eerste lichte vorst in de herfst .
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen. Meestal is het zelfs zo dat er meer vitamines in de bladeren zitten dan in de groenten zelf.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Knip de beschadigde delen af met een schaar in een hoek van 45 graden, net boven de gezonde knoop, en knip altijd terug naar groen, gezond weefsel. Als een groot deel van de bladeren er dood uitziet, kun je de hele tak afknippen. Zorg er hierbij voor dat de hoofdstengel intact blijft.
Isolerende werking
Tijdens de koude periode kunnen wortels van planten aangetast raken door vorst in de grond. De laag met bladeren heeft dan een isolerende werking op de wortels van deze planten. Dit zorgt er voor dat de planten langer mooi blijven en ook volgend bloeiseizoen het weer goed doen.
Je kunt de bladeren van je gazon verwijderen met een bladblazer, grashark of een bladverzamelmachine. Een andere optie is om met je grasmaaier met opvangzak het bladerdek te 'maaien'. De bladeren worden dan versnipperd en opgevangen in de opvangzak.
Broccoli staat bekend om zijn eetbare groene bloemhoofdjes en moet in het vroege tot late voorjaar worden gesnoeid om een gezonde groei en een betere opbrengst te bevorderen . Verwijder vergelende of beschadigde bladeren om energie naar de hoofdjes te leiden. Knip secundaire scheuten na de hoofdoogst af om de ontwikkeling van nieuwe scheuten te stimuleren.
Broccoli is meestal het meest succesvol in koelere zomers, omdat warm weer ervoor kan zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien . In warmere streken kunt u beter rassen telen die bestand zijn tegen het telen van bloemen.
Net zoals overmatige hitte ervoor kan zorgen dat broccoli doorschiet, kunnen planten knopen als ze zijn blootgesteld aan koud weer. Knopen zorgen ervoor dat de plant kleine koppen produceert, net als stress -- zoals gebrek aan water of voedingsstoffen .
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Oogst in de ochtend voordat de grond opwarmt voor de beste smaak. Laat 2-3 inch van de hoofdstengel aan de plant zitten. Snijd met een scherpe schaar of een mes om schade aan de stengel te voorkomen . De zijscheuten die groeien, vormen waarschijnlijk meer open of spreidende koppen dan de centrale stengel, maar ze zijn net zo lekker.