Het verschil tussen bloemkool en broccoli is dat bloemkool 1 grote vlezige bloemknop maakt en broccoli een wat kleinere met ernaast nog wat kleine/losse bloemknoppen. Bloemkool is vaak wit (al zijn er ook groene, paarse en zelfs oranje rassen), broccoli is vaak groen (maar kan ook paars of wit zijn).
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten. Wil je snel en simpel zien of je broccoli wel echt vers is voordat er bruine plekjes ontstaan, kijk dan simpelweg aan de onderkant van de broccoli.
In de beginfase groeit broccoli als een compacte plant met een rozet van groene bladeren . Naarmate het rijpt, ontwikkelt zich een centrale stengel met een grote kop die bestaat uit dichte clusters van groene knoppen. Kleinere zijscheuten met vergelijkbare clusters kunnen ook uit de stengel groeien.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Bloeiende broccoli is eetbaar – en heerlijk.
De hoofden groeien in het midden van een plooi van grote groene bladeren. Al deze delen zijn niet alleen eetbaar, ze zijn ook heerlijk en zeer voedzaam . Sommige eters (waaronder deze) geven de voorkeur aan de stengels en bladeren van broccoli- en bloemkoolplanten boven de vaker gegeten hoofden.
Voor in het voorjaar geplante broccoli kiest u een variëteit met hittetolerantie en een korte groeicyclus ( 50 tot 60 dagen tot de oogst). De meeste groeien het beste als een midzomerplanting voor de herfstoogst. Voor de herfstoogst kiest u variëteiten met een langere groeicyclus van 60 tot 85 dagen, zodat de koppen zich vormen bij koelere temperaturen.
De roosjes moeten dicht op elkaar zitten en de stengel moet een levendige groene kleur hebben . Als de roosjes gemakkelijk buigen en uit elkaar vallen, of als de stengel verwelkt en buigzaam aanvoelt, is uw broccoli op weg naar de verdwijning. Broccoli die begint te bederven, voelt droog aan en het afgesneden uiteinde van de stengel ziet er uitgedroogd en wit uit.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Over het algemeen heeft Broccoli ongeveer 1 - 1,5 centimeter water per week nodig. Dat volume moet gelijkmatig worden verdeeld over de wekelijkse besproeiing. Als het warmer wordt, moet u misschien meer water geven, maar in de meeste gevallen is twee centimeter per week een goede basishoeveelheid.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Goede metgezellen zijn sla, radijs, selderij, uien en rozemarijn. Hoeveel broccoliplanten produceren één broccoli? Elke broccoliplant produceert één broccolihoofd.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
De houdbaarheid is twee tot vijf dagen. Bij een te lange of slechte bewaring krijgt broccoli een gelig uitzicht en open bloemetjes. Geblancheerd kan je hem tot twaalf maanden bewaren in de diepvries.