Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals emmentaler, gruyère of parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.
Een van de makkelijkste manieren om ingrediënten een krokant korstje te geven is paneren. Standaard paneren doe je door bijvoorbeeld vlees, vis of groente eerst te bestuiven met bloem, het door een losgeklopt ei of een beslagje te halen en dan te wentelen door paneermeel.
Bak in flink wat olie of geklaarde boter (het paneermeel slorpt veel vetstof op) en laat de vetstof niet té heet worden, zodat het paneermeel niet verbrandt. Draai pas om als de zijkanten bruin beginnen te worden. Zet geen deksel op de pan, dan wordt het paneerlaagje niet krokant. Bak maar één keer aan elke kant.
Kies uit deze kazen
Emmentaler en gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Mag het nog krokanter of pittiger? Meng dan wat paneermeel of parmezaan erdoor. Echte kaasliefhebbers voegen wat blauwe kaas of geitenkaas toe voor een lekker verfijnde gratin met wat meer pit.
Wat is de ideale temperatuur om te gratineren? Verwarm je oven voor op 200 °C, want de temperatuur moet hoog genoeg zijn. Als dat niet het geval is, zal je bereiding wel garen, maar geen aantrekkelijk kleurtje krijgen.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Enkele suggesties: camembert uit de oven, quiche met brie of kaastoast met Chaumes.
Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken. Het wordt gebruikt om voedsel te voorzien van een krokant laagje, ook word het soms gebruikt om kwetsbaar eten te beschermen.
Hiervoor wordt gewone bloem gebruikt zoals voor brood gebruikt wordt of voor gebak. Deze bloem wordt ook wel patisseriebloem genoemd.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Als je een snij- of schaafwond oploopt, raakt de buitenste laag van je huid beschadigd. Je lichaam gaat dan meteen druk aan de slag om de beschadiging zo snel mogelijk te genezen. Als je de wond niet bedekt met een pleister of verband, ontstaat er vaak een korstje en later een litteken.
Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals emmentaler, gruyère of parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.
Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken. Daarbij zijn de baktijd en oventemperatuur van belang.
Snel en eenvoudig uw kaas bruinen door uw oven op hoog te zetten en 5 minuten te bakken . Geen behoefte aan die fancy brander, u kunt nog steeds die professionele look bereiken met deze simpele truc.
Wanneer je ovenschotel klaar is met koken , bedek je de bovenkant met je geroosterde panko-broodkruimels. Zet de ovenschotel onder de grill en gril, let goed op, tot de kruimels diep goudbruin zijn, maar zorg ervoor dat ze niet verbranden. Dit zou slechts een paar minuten moeten duren.
Door een aparte knapperige textuur en een vleugje decadentie toe te voegen, is bijna elk gefrituurd verpakt voedsel een uitstekende ovenschoteltopper. De klassieke keuze van gefrituurde uien is altijd een veilige gok, maar je kunt ook uitbreiden naar opties zoals gefrituurde jalapeños, spekjes of zelfs verpakte chow mein-noedels.
Re: Korstbloem van de Zuidmolen
Zelf gebruik ik voor Korst/Bladerdeeg graag Amerikaanse Patentbloem, niet vanwege het wat hogere eiwitgehalte, dat doet er hier niet toe. Dit deeg hoeft maar kort gekneed te worden, dus een soepel/elastisch deeg is hierbij niet nodig.
Melk of yoghurt kan dienen als een uitstekend alternatief voor het ei in het paneren. Dompel je voedsel eerst onder in melk of yoghurt en zorg ervoor dat het goed bedekt is. Vervolgens rol je het door de paneermeel om een knapperige korst te creëren.
Voor patisserierecepten is patisseriebloem het best omdat die iets fijner is, maar als je dat niet hebt, is gewone bloem ook bruikbaar. Patentbloem is gemaakt van het binnenste van het meellichaam van tarwe, maar fijner gemalen en gezeefd dan tarwebloem, ook vervangbaar door gewone bloem.
Paneermeel van brood wordt ook wel gedroogd broodkruim genoemd. Hiermee wordt precies hetzelfde product bedoeld, een verschil tussen de twee bestaat dus niet.
Krokant korstje
Dit doen we door het paneermeel over het gerecht te verdelen en een aantal blokjes boter toe te voegen. Vervolgens gaat de schaal de oven in tot er een mooie, krokante korst ontstaat.
Je verwacht het niet, maar cornflakes zijn een goed alternatief voor paneermeel. Doe een paar handjes cornflakes in een plastic zak, knoop de zak dicht en verkruimel de cornflakes een beetje. Dit kun je doen met een deegroller door te rollen over de zak (pas op dat hij niet open gaat).
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Hoe vetter een kaas is, hoe makkelijker hij smelt. Een 30+ kaas smelt bijvoorbeeld minder goed dan een 48+ plakje. Als een kaas meer vocht bevat, lossen de eiwitten als ze warm worden makkelijk op in het vocht.
Voor een heerlijke kaaslaag op je lasagne kun je het beste een combinatie van zachte en harde kaas gebruiken. Zachte kazen zoals, mozzarella en provolone smelten, en geven van die lekkere draden.