Dikker maken Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig.
Tarwebloem als bindmiddel
Je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken om te binden. Houd er rekening mee dat je bijna het dubbele nodig hebt vergeleken met maizena. Ook van bloem maak je eerst een papje voordat je het toevoegt om klontjes te voorkomen.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Meer wetenswaardigheden over maismeel
Maizena is puur het zetmeel van mais en wordt gebruikt als een bindmiddel. U kunt er dus geen baksels mee bereiden. Maismeel is ook iets anders dan maisbloem. Maisbloem is gezeefd maismeel, en bevat veel minder vezels.
Voor een gebonden soep gebruik je 30 tot 50 gram boter en bloem per liter bouillon, voor een saus 40 tot 50 gram boter en bloem voor een halve liter saus, wil je een dikke saus, dan gebruik je 60 gram boter en bloem.
Wil je de stoofpot liever iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel dan door verse slagroom in plaats van water, voeg het toe aan stoofpot en laat op dezelfde manier kort doorkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.
Je kunt een saus makkelijk dunner maken door een scheut water, melk, bouillon of wijn toe te voegen. Het kan nodig zijn om daarna extra smaak toe te voegen. Last van klontjes? Zeef je saus of haal er een staafmixer doorheen.
Het zetmeelgehalte van maizena is 92%, dus hoewel u de bestuivings- of de slurrymethode kunt volgen, zoals hierboven beschreven, zult u minder maizena moeten gebruiken. De richtlijn is 1 tl per liter vloeistof , hoewel het niet meer moet worden gebruikt voor zure sauzen, zoals die met veel tomaten, azijn of wijn.
Verdikkingsmiddel voor jus, sauzen of taartvullingen
Maizena werkt opmerkelijk goed als verdikkingsmiddel in sauzen, jus en taartvullingen, en sommigen geven er de voorkeur aan boven bloem . 2 U zult maizena niet kunnen proeven zoals u soms bloem proeft. Wees u ervan bewust dat deze voedingsmiddelen doorschijnender zullen zijn.
Maïszetmeel .
Voeg gelijke delen maizena en koud water toe aan een kleine kom en meng grondig. Zodra de roux glad is, roer je het door je saus en verwarm je het tot het suddert. Voor elke kwart saus die dikker moet worden, begin je met ongeveer 1-2 theelepels maizena.
Zelfs een halve eetlepel maizena zal een saus in minder dan een minuut verdikken tot een doorschijnende, zijdezachte brij. De verdikkingscapaciteiten van bloem zijn veel zwakker en u zult grotere hoeveelheden nodig hebben om vloeistoffen te verdikken. Het werkt ook beter met sauzen op basis van vet.
Bloem, maizena, aardappelzetmeel, ei en gelatine zijn bekende bindmiddelen die bijna iedereen op voorraad heeft. Maar er is meer om soep, saus en stoof steviger te maken.
Maizena geeft een heel andere textuur dan gewone bloem , en natuurlijk is de smaak ook iets anders. Gebaseerd op wat ik me herinner van het werken met maizena bij het bakken, geeft het een iets zoetere en veel knapperigere textuur, in ieder geval op de korst.
Het is belangrijk om op te merken dat maizena twee keer zoveel verdikkingskracht heeft als bloem. Als je maizena moet vervangen om vloeistof te verdikken in een recept dat ¼ kopje (vier eetlepels) bloem vereist, heb je slechts twee eetlepels maizena nodig.
Bloem voor alle doeleinden: U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden . Voor elke eetlepel maizena gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta en voeg dit toe aan de saus terwijl deze suddert. Door de bloem in de saus te koken, verdwijnt de bloemsmaak.
Gebruik gelijke delen maïzena of aardappelzetmeel met melk of koud water. Meng het mengsel tot een papje. Voeg het papje al roerend door een warme saus of soep. Blijf roeren totdat het gerecht gebonden is.
De meest voor de hand liggende sausverdikker is bloem . Voor een te dunne saus, probeer een slurry (gelijke delen bloem en water, door elkaar geklopt) of beurre manie (gelijke delen zachte boter en bloem, door elkaar gekneed tot een pasta) toe te voegen - beide zijn ideale verdikkingsmiddelen voor rijke en romige sauzen, zoals steaksausrecepten.
Ontbijtkoek of aardappel
Zo wordt in stoofgerechten vaak ontbijtkoek gebruikt als bindende factor. 2 plakken voor 1 pan stoof is genoeg. Zorg dat u ze niet te klein snijdt, want dan is het effect een stuk minder. U kunt ontbijtkoek ook toevoegen aan rode sausen of soepen.
Maizena is een goed all-round bindmiddel. In sommige gevallen is het beter om Tapioca of Arrowroot te kiezen. Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden.