Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Laat uw gekookte ovenschotel ongeveer een uur na het koken afkoelen tot kamertemperatuur, dek hem dan af en zet hem een nacht in de koelkast . Zet nooit een hete ovenschotel (of iets anders) in uw koelkast of vriezer; u verhoogt de temperatuur van uw apparaat, wat onveilig kan zijn voor uw eten.
Als u van plan bent om uw ovenschotel voor te koken, doe dit dan nu . Gebruik de extra flappen aluminiumfolie om de gekookte (of ongekookte) ovenschotel te bedekken. Doe de hele schotel in de vriezer en vries hem 24 tot 36 uur in. Zodra de ovenschotel helemaal bevroren is, gebruikt u de folie om hem uit de ovenschaal te tillen.
De ovenschotel weer opwarmen
Een ongebakken ovenschotel mag rechtstreeks de oven in. Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Veel ovenschotels lijken lekkerder te worden als je ze een nachtje laat staan (koel ze trouwens snel af en bewaar ze in de koelkast als ze koud zijn). Dit betekent dat het heel goed mogelijk is om twee ovenschotels te maken terwijl de oven op volle toeren draait, en er eentje te bewaren voor de volgende dag.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Bakken met boven- en onderwarmte
Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand. Boven- en onderwarmte is sowieso handig voor alle deegwaren die rijzen. Gebruik wel maar één bakplaat of rooster, want een extra bakplaat blokkeert de warmte.
Om ervoor te zorgen dat gerechten zoals ovenschotels en gebraden vlees niet uitdrogen tijdens het opwarmen in de oven, dekt u ze gewoon af met folie. Gebruik een lage temperatuur zoals 350 graden Fahrenheit en kook tot het gerecht net is opgewarmd, afhankelijk van het item kan dit 8 tot 20 minuten duren .
Voor het beste resultaat, leg een vochtige papieren handdoek eroverheen om het vocht vast te houden. Doe de restjes in een ovenvaste bakplaat, dek af met folie en zet in een hete oven (350ºF). Verwarm gedurende 10-20 minuten, of tot het helemaal warm is.
De meeste ovenschotels kunnen van tevoren worden gemaakt en een dag of twee in de koelkast worden bewaard of tot drie maanden worden ingevroren. Dit is niet alleen handig, maar het zorgt er ook voor dat de smaken zich vermengen en volledig ontwikkelen.
Laat de casserole 15 minuten afkoelen op het aanrecht nadat hij uit de oven komt. Dit betekent dat "de kokende sappen de tijd hebben om te bezinken, en je casserole wordt niet geserveerd als een druipende soep," zegt LaClair.
U loopt niet alleen het risico op brandgevaar, maar het gas dat uit uw oven komt, kan ook leiden tot koolmonoxidevergiftiging.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Daarom moeten grote gerechten zoals soepen, ovenschotels en stoofschotels eerst afkoelen en vervolgens binnen 2 uur na bereiding in de koelkast worden gezet .
Een restje pizza of ovenschotel weer opwarmen, dat kan perfect in de oven of microgolfoven. Maar hoe vermijd je dat die heerlijke overschotjes gaan uitdrogen? Het enige wat je moet doen, is een kopje water erbij zetten.
Voor bakproducten kun je over het algemeen het beste een elektrische ovenstand gebruiken als je kunt kiezen. Cakes en taarten moeten rustig kunnen rijzen. Heteluchtovens blazen de lucht hard door de oven heen. Dat is beter geschikt voor afbakbroodjes en vlees.
Een bakje of schaal met water onderin de oven zetten tijdens het opwarmen van de oven zorgt ook voor stoom. Zet u daarna uw brood in de oven, haalt u dan het bakje eruit en besproeit u de wanden van uw oven met wat water.
Hoe het afdekken van een ovenschotel helpt bij het koken. De belangrijkste reden om een ovenschotel af te dekken tijdens het bakken, is om vocht in de schaal te houden. Dit houdt niet alleen de ovenschotel zelf vochtig, maar het helpt ook om de ovenschotel op kooktemperatuur te krijgen .
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Door de perfect sluitende deksel blijft alles vers en voorkom je geurtjes in de koelkast. En die leftovers warm je later gemakkelijk weer op in de oven of magnetron.
Tenzij voedsel wordt ingevroren, is het het veiligst en levert het de beste kwaliteit op om de meeste bederfelijke voedingsmiddelen niet meer dan een dag voor een maaltijd te bereiden. Stel bijvoorbeeld een groenteschotel een dag van tevoren samen, zet deze in de koelkast en bak deze op de dag van uw diner.
Hoe maak je een droge ovenschotel vochtig? Voeg een beetje water of melk toe aan de bovenkant voordat je hem opwarmt . Laat de vloeistof tussen de ovenschotel en de ovenschaal sijpelen, zonder dat het overstroomt. Bedek de bovenkant met aluminiumfolie.
Begin met het bruinen van het vlees of de kip, apart, voordat u groenten, vloeistoffen en kruiden toevoegt . Dit sluit de sappen in en voegt smaak toe. Werk in batches bij het bruinen van vlees of kip. Als u teveel tegelijk in de pan doet, zal het in zijn eigen sappen koken en taai worden.