Een ei zit bovendien vol vitaminen: B-vitaminen, vitamine D en vitamine E. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevat. Er zit maar liefst 16% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in. Vitamine D is cruciaal voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.
Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen. Niet alleen je ogen, huid en geheugen worden blij van eieren. Ook de rest van je lichaam wordt gevuld met goede voedingswaarden. Eieren barsten namelijk van het calcium en de vitamine D.
Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Daarbij maakt het niet uit of u volle, halfvolle of magere melk of melkproducten gebruikt. Ook peulvruchten, groente en noten leveren calcium.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Eieren bevatten diverse voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid van de hersenen, waaronder vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur en choline. Choline is nodig in het lichaam om acetylcholine aan te maken, een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van de stemming en het geheugen.
Eieren bieden een scala aan gezonde voedingsstoffen. Wat betreft de gezondheid van de hersenen, zijn eidooiers een goede bron van choline, wat geassocieerd wordt met het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van hersenfuncties, zoals het onderhouden van geheugen en communicatie tussen hersencellen .
Vette vissoorten, noten en zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, maar zwarte kaviaar is de beste keuze. Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie.
Rekening houdend met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en het feit dat ook nog andere dierlijke producten en met ei bereide voedingsmiddelen wat cholesterol aanbrengen, is er in een gezonde voeding ruimte voor zo'n zes eieren per week. Dat is het advies van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Eén groot ei bevat ongeveer 186 mg cholesterol, waarvan alle in de dooier zit. Als uw dieet weinig andere cholesterol bevat, is het volgens sommige onderzoeken een prima keuze om maximaal één ei per dag te eten . Als u van eieren houdt, maar niet van de cholesterol, gebruik dan alleen het eiwit.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je overgewicht krijgen. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, toe. Daarnaast zorgt suiker, net als witte graanproducten, voor een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Daardoor kan je een dip ervaren en werken je hersenen minder goed.
Koffie. In sommige kleine onderzoeken leek het zo te zijn dat cafeïne de kans dat je dementie krijgt, vermindert. Een groot Nederlands onderzoek liet geen positief effect zien.
Eieren zijn een goedkope, ruim beschikbare en gemakkelijk verteerbare bron van hoogwaardige eiwitten en bevatten een aanzienlijke hoeveelheid leucine, een aminozuur dat belangrijk is voor de spiersynthese, evenals vele andere voedingsstoffen die van belang zijn voor ouderen, waaronder vitamine D en omega-3-vetzuren .
A: Over het geheel genomen lieten de analyses zien dat bij mannen een grotere eierconsumptie verband hield met een beter verbaal episodisch geheugen. Dit bleek uit kleine, maar statistisch significant betere prestaties op tests van het totale geheugen en het kortetermijn- en langetermijngeheugen.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste. Dit vertaalt zich door in de prijs in de winkel. Biologische eieren zijn het duurst, scharreleieren het voordeligst.
Het lijdt geen twijfel dat eiwit wordt beschouwd als een waardevolle bron van hoogwaardige eiwitten. Eigeel is echter niet iets dat lukraak door volwassenen gegeten moet worden, ongeacht hun algemene cardiovasculaire risico, genetische aanleg voor hartaanvallen en algemene eetgewoonten.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.