Voor elke tien procent meer vitamine D, zakte het risico op een hoge bloeddruk met 8 procent. "Onze data bewijzen nog maar eens dat vitamine D ook belangrijk is voor andere zaken dan de botten", argumenteert dokter Vimal Karani.
Vitamine D wordt al jaren als een veilig voedingssupplement gebruikt en bij normaal gebruik volgens de voorschriften zijn er geen bijwerkingen bekend. Het komt in Nederland zelden voor dat iemand een te hoge dosis vitamine D binnenkrijgt en er zijn ook geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Vitamine D beïnvloedt de samentrekking en ontspanning van de hartspieren en draagt zo bij aan een goede hartfunctie.
Naast het verlagen van de bloeddruk, is vitamine D ook goed voor gezonde botten, spieren en een gezond immuunsysteem.
De resultaten van deze meta-analyse geven aan dat suppletie met vitamine D de bloeddruk in de algemene bevolking niet verlaagt . Op basis van deze bevinding raden we het gebruik van vitamine D-suppletie om hypertensie te voorkomen af.
Welke vitamine kan hoge bloeddruk veroorzaken? Geen enkele vitamine kan hoge bloeddruk veroorzaken. Het is niet aangetoond dat het nemen van supplementen met vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine D, vitamine E en vitamine K de bloeddruk verhoogt.
Calciumantagonisten.
Vitamine D kan interfereren met deze medicijnen , die worden gebruikt om hoge bloeddruk en hartaandoeningen te behandelen. Als u een van deze medicijnen gebruikt, neem dan geen vitamine D zonder eerst uw arts te raadplegen. Calciumkanaalblokkers zijn onder andere: Nifedipine (Procardia)
Bespreek met je arts of het verstandig is om vitamine D te slikken. Vitamine D is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor mensen met reuma. Het kan helpen bij botontkalking en vermoeidheid. De Gezondheidsraad raadt veel Nederlanders aan om extra vitamine D te slikken.
Te veel vitamine D schaadt het hart - Studie
Wetenschappers weten al langer dat een te laag gehalte aan deze voedingsstof schadelijk kan zijn voor het hart. Nieuw onderzoek toont echter aan dat een hoger gehalte dan normaal ervoor kan zorgen dat het hart te snel en uit het ritme gaat kloppen , een aandoening die atriumfibrilleren wordt genoemd.
Vitamine D-toxiciteit is meestal niet levensbedreigend, maar het kan behoorlijk schadelijk zijn voor uw gezondheid. Ernstige gevallen kunnen problemen veroorzaken zoals nierfalen, een abnormaal hartritme (aritmie) , een onvaste gang (ataxie) en verwardheid.
Een van de meer ernstige bijwerkingen van een overmatige vitamine D-inname kan hartkloppingen zijn. Dit kan een zeer beangstigende ervaring zijn en een signaal dat je onmiddellijk medische hulp moet zoeken.
Onderzoek laat zien dat het gebruik van supplementen bij een tekort gemiddeld genomen effectief is na ongeveer 2-3 maanden. Al na enkele weken stijgt de hoeveelheid vitamine D in het bloed, maar meestal er is er wat meer tijd nodig voor voldoende resultaat.
Een van de nadelige bijwerkingen die gepaard gaan met het nemen van voedingssupplementen is aritmie . Aritmie is een verstoring van de elektrische signalen van het hart of een kortsluiting die optreedt in een van de hartkamers, wat leidt tot een vermindering van de circulatie naar de organen van het lichaam. Dit kan leiden tot hartfalen of een beroerte.
Vitamine D spant samen met immuuncellen, macrofagen genaamd, om slagaders schoon te houden of te verstoppen . De macrofagen beginnen hun bestaan als witte bloedcellen, monocyten genaamd, die in de bloedbaan circuleren.
De dosis, nu beschouwd als de hoogste, veilige bovendosis van de vitamine door het Institute of Medicine, verminderde de arteriële stijfheid het meest en het snelst: 10,4 procent in vier maanden . "Het verminderde de stijfheid aanzienlijk en snel," zegt Raed. Tweeduizend IE verminderde de stijfheid met 2 procent in die tijd.
Uit de resultaten van het huidige onderzoek blijkt dat de diastolische bloeddruk ongewijzigd bleef, terwijl de systolische bloeddruk aanzienlijk daalde na 3 maanden vitamine D-suppletie bij patiënten met hypertensie die een antihypertensieve behandeling kregen, vergeleken met de groep zonder suppletie.
Met name kalium is goed voor de bloeddruk en helpt een normale bloeddruk in stand te houden. Vitamine C en E. Deze vitaminen kunnen ook een rol spelen, maar de effecten kunnen variëren afhankelijk van de individuele gezondheidsstatus.
Voor de werkzaamheid maakt het niet uit welke vorm je koopt. En goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken. Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol) en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D.
Onderzoek toont aan dat sommige supplementen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen. Deze omvatten magnesium, kalium, vitamine D, CoQ10, knoflook en visolie .
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Ongezond eten met veel zout. Overgewicht. Weinig bewegen. Veel alcohol consumeren.
Vitamine D is een ander supplement dat hartkloppingen kan veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen . Een review uit maart 2018 vond zelfs dat een teveel aan vitamine D in uw systeem verband hield met een verhoogd risico op atriumfibrillatie, een aandoening die een onregelmatige en vaak snelle hartslag veroorzaakt.
Mag je ook meer vitamine D? Het kan geen kwaad om meer dan 10 microgram vitamine D te gebruiken in een supplement. In Europa is de maximale dosis voor vitamine D3 supplementen vastgesteld op 100 microgram per dag. In Nederland is toegestane hoeveelheid iets lager: namelijk 75 microgram per dagdosering.
Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de darm. Het overschot aan vitamine D3 kan voor kalkafzettingen rondom je organen zorgen, en uiteindelijk schade veroorzaken aan je hart, nieren en bloedvaten.