Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Melk en zuivelproducten hebben een hoge 'nutriëntendichtheid': ze leveren veel voedingsstoffen en relatief weinig calorieën. Zuivel is een bron van calcium, vitamine B2 en B12. Deze vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid, ook van volwassenen.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
De drank bevat veel voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, suikers, mineralen en vitaminen. Het is dus een handig goedje, vooral in tijden van voedselschaarste. Het zou ook kunnen dat het beetje vitamine D dat in melk zit in noordelijke regionen goed van pas kwam.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Mensen kunnen prima zonder melk in hun voeding , maar het is belangrijk dat ze de essentiële voedingsstoffen die melk en andere zuivelproducten bieden, uit andere voedingsbronnen halen.
Melk, je kan zonder!
Melk is niet nodig om te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn verschillende alternatieven, opvolg producten (sojamelk, sojayoghurt) en het eten van eiwit- en calciumrijke voedingsmiddelen (peulvruchten, boerenkool en rucola).
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Met slechts één glas melk bereikt u 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium en 15% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D. Ongeacht uw leeftijd kan het regelmatig drinken van melk helpen om spieren te behouden en de botsterkte te behouden, wat uw risico op fracturen en osteoporose verlaagt .
Melk is een goede bron van vitamine D en calcium , waarvan oudere volwassenen doorgaans meer nodig hebben. Deze twee voedingsstoffen helpen de botsterkte te behouden, de spierkracht te behouden en osteoporose te voorkomen. Dit zijn allemaal veelvoorkomende problemen die kunnen ontstaan naarmate we ouder worden.
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie. Verbeterde hart- en vaatgezondheid.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
"In eerste instantie zou je een opgeblazen gevoel en gasvorming kunnen hebben, omdat sommige mensen lactose-intolerant zijn. De calciuminname kan afnemen, wat gevolgen heeft voor de gezondheid van de botten. Huidaandoeningen die verband houden met zuivelgevoeligheid zouden kunnen verbeteren," zei hij. Hij voegde toe dat de inname van voedingsstoffen mogelijk moet worden aangepast, omdat melk een bron is van eiwitten en vitamines.
Veel mensen kiezen ervoor om een zuivelvrij dieet te volgen vanwege een allergie of intolerantie, persoonlijke voorkeur of ethische redenen. Hoewel het misschien een uitdaging lijkt om alle zuivel uit je dieet te schrappen, kan zuivelvrij eten met de juiste voedingsvervangers een gezonde, stressvrije optie zijn .
Een zuivelvrij dieet kan heel gezond zijn . Zuivelproducten kunnen gezond en voedzaam zijn, maar ze zijn niet essentieel. De voedingsstoffen in zuivelproducten, zoals eiwitten, calcium en vitamine D, zijn ook in talloze andere voedingsmiddelen te vinden.
Als je geen zuivel kunt of wilt gebruiken, dan kun je (een deel van) deze voedingsstoffen halen uit bepaalde plantaardige producten en verrijkte zuivelalternatieven. Plantaardige zuivelalternatieven zijn minder belastend voor het milieu dan de productie van melk en yoghurt.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat melk drinken gezond is. Dat melk drinken gezond is, komt onder andere omdat zuivelproducten het risico op darmkanker verkleint. Daarnaast is melk drinken gezond omdat het boordevol calcium en vitamines B2 en B12 zit.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.