Honing verhoogt de “goede” cholesterolwaarde LDL-cholesterol wordt ook wel het “slechte” cholesterol genoemd. Het kan leiden tot slagaderverkalking en het risico op hartziekten en een beroerte verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat honing kan helpen om het cholesterolniveau te verbeteren.
Van honing is aangetoond dat het het risico op cardiovasculaire complicaties vermindert bij mensen met diabetes type 2. Het kan slechte LDL-cholesterol, triglyceriden, ontstekingen verlagen en goede HDL-cholesterol verhogen.
Een eetlepel honing bevat ongeveer 64 calorieën en 17 gram suiker. Voor de meeste mensen is het verstandig om de inname van honing te beperken tot één tot twee eetlepels per dag. Dit zorgt ervoor dat je kunt profiteren van de voordelen van honing zonder onnodige extra calorieën en suikers binnen te krijgen.
Na de energiedip heb je vaak snel weer honger [10]. De suiker in honing kan daarnaast bijdragen aan het krijgen van leverproblemen, hartaandoeningen, hogere kans op depressie, dementie en zelfs bepaalde soorten kanker [11]. Naast suiker bevat honing veel calorieën.
Zowel honing als kaneel kunnen afzonderlijk het risico op hartziekten verlagen. Honing verlaagt het LDL (slechte) cholesterolgehalte met 6% , triglyceridengehalte met 11% en verhoogt mogelijk het HDL (goede) cholesterolgehalte. Kaneel verlaagt op zijn beurt het totale cholesterolgehalte.
Het dient niet alleen als een heerlijk dessert of tussendoortje, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen. Yoghurt is rijk aan probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora, terwijl honing antibacteriële eigenschappen heeft en kaneel anti-inflammatoire en antioxidante werking bevat.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
Honing is rijk aan antioxidanten
In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Honing op een ijzeren lepel
Honing is eigenlijk vrij zuur met een pH-waarde van tussen de 3 en 4,5. Hierdoor kan de smaak aangetast worden als het in contact komt met metaal.
Honing is een heerlijke en gezonde toevoeging aan je thee. Het voegt niet alleen een natuurlijke zoetheid toe, maar biedt ook tal van gezondheidsvoordelen dankzij de bijzondere enzymen en voedingsstoffen die het bevat.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd. Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Een gezond voedingspatroon draait immers om variatie. Voor mensen die een snelle energieboost nodig hebben, bijvoorbeeld voor of na een workout, kan een boterham met honing een extra goede optie zijn. De natuurlijke suikers in honing worden snel door het lichaam opgenomen, waardoor u een snelle energieboost krijgt.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Bekende monoflorale honingsoorten zijn onder andere Tupelo-honing — van White Ogeechee Tupelo-bomen — klaverhoning, robiniahoning en Franse lavendelhoning. Elk heeft een eigen smaak. De onderzoekers ontdekten dat klaver- en robinia-monoflorale honing het LDL-cholesterol en het totale cholesterol verlaagde, evenals de nuchtere triglyceriden.
"Honing moet worden behandeld als alle toegevoegde suikers, iets dat u zorgvuldig in uw dieet moet opnemen en tot een minimum moet beperken", zegt Keating. De American Heart Association raadt aan dat mannen niet meer dan negen theelepels (36 gram) per dag consumeren; vrouwen en kinderen niet meer dan zes theelepels (24 gram) per dag .