Is pure chocolade goed voor de darmen? Niet alleen noemt men pure chocolade goed voor de hersenen, maar wel vaker wordt pure chocolade ook goed voor de darmen genoemd. Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Chocolade is een echte trigger voor maagzuur en strooit alleen meer zout in de wonde. Net zoals andere vetrijke voeding, zoals kaas, doet chocolade de slokdarmspier ontspannen, waardoor maagzuur kan ontsnappen naar de slokdarm en er zo brandend maagzuur ontstaat.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Gezondheidsvoordelen van pure chocolade
Uit afzonderlijke onderzoeken is gebleken dat pure chocolade kan beschermen tegen hart- en vaatziekten (cardiovasculaire aandoeningen) . Pure chocolade lijkt ontstekingsremmende effecten te hebben en eigenschappen die helpen bloedstolsels te voorkomen en de bloeddruk te verlagen.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Hoewel het misschien een verrassing is, bevat pure chocolade prebiotische vezels, die dienen als brandstof voor nuttige darmbacteriën . Prebiotica zijn niet-verteerbare koolhydraten die intact door het spijsverteringsstelsel gaan en de dikke darm bereiken, waar ze worden gefermenteerd door darmmicroben.
Helpt bij de gezondheid van de darmen
Net als de polyfenolen in fruit, noten en zaden, zijn die in pure chocolade "als raketbrandstof voor je darmmicroben ", zegt Prof. Spector. Cacao is ook een prebioticum, een soort vezel die je darmbacteriën verteren.
Wetenschappers van het Children's Hospital Oakland hebben bevestigd dat een eeuwenoude mythe over chocolade daadwerkelijk waar is! Pure chocolade kan diarreeklachten verlichten .
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën.
Studies hebben niet bevestigd dat chocolade constipatie veroorzaakt , hoewel sommige mensen beweren dat ze meer moeite hebben om naar het toilet te gaan nadat ze het hebben gegeten. Het is misschien niet de cacao die de schuld is. Constipatie kan het gevolg zijn van andere ingrediënten in de chocolade.
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet. Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht, een risicofactor voor hart- en vaatziekten . Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.
Donkere chocolade bevat verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen . Een literatuuroverzicht uit 2017, gepubliceerd in Frontiers in Immunology, suggereert dat het eten van chocolade het darmmicrobioom kan beïnvloeden en ontstekingsremmende activiteit kan stimuleren.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!