Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd dat melkchocolade minimaal 32% droge cacaobestanddelen moet bevatten. Witte chocolade: cacaoboter, melk of melkproducten en suikers.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade
Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder.
Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd dat melkchocolade minimaal 32% droge cacaobestanddelen moet bevatten. Witte chocolade: cacaoboter, melk of melkproducten en suikers.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
De claim to fame is de romigheid, aangezien cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur. En omdat de smaak mild is , "is het het perfecte canvas om andere smaken te laten zien, zoals frambozen, citroen of zelfs olijven."
Wat is het nut van witte chocolade? Hoewel het voor velen een vreemd concept is, vinden sommige mensen de smaak van witte chocolade lekkerder dan de smaak van melk- of pure chocolade . De zoete en subtiele vanille-achtige smaak van witte chocolade past ook goed bij bepaalde smaken.
Risico's van het consumeren van witte chocolade
Zoals eerder vermeld, bevat witte chocolade veel suiker en verzadigd vet, die beide negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben als ze in overmaat worden geconsumeerd . Overmatige consumptie van suiker is in verband gebracht met een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2 en hartziekten.
Witte chocolade bevat geen bruine cacaobestanddelen (ook bekend als cacaomassa of cacaomassa) of cacaopoeder . Daarom is witte chocolade niet bruin zoals andere chocolade, maar licht ivoorkleurig of lichtgeel.
De grote winnaar is wat mij betreft de reep 'Edelweiss' van Original Beans, wat een fijne witte chocolade is dit. Eigenlijk geen verrassing, want ik vond hem bij de review van het Original Beans mini-pakket ook al het lekkerst.
Sinds 2004 moet witte chocolade in de Verenigde Staten ten minste 20% cacaoboter, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet bevatten. Het mag niet meer dan 55% suiker of zoetstoffen bevatten.
Wat is gezonder, witte of melkchocolade? Melkchocolade bevat voedingsstoffen zoals calcium, wat belangrijk is voor het opbouwen van sterke botten. Het bevat ook meer antioxidanten dan witte chocolade , met minder vet en minder suiker in het algemeen, waardoor het gezonder voor je is. Witte chocolade is zoeter dan melkchocolade.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
Hoewel vaak belasterd als "geen chocolade", wordt witte chocolade voornamelijk gemaakt met cacaoboter, wat vet is van de cacaoboon . Vet, zoals ze zeggen, is smaak, en dit vet is des te smaakvoller omdat Askinosie bonen haalt van een enkele boerderij in Davao, Filipijnen, en ze in eigen huis perst.
Ja, witte chocolade is echt chocolade, mits het voldoet aan de chocoladenormen van de FDA . Veel van de huidige chocolademakers produceren hoogwaardige witte chocolade die alleen is gemaakt met cacaoboter, melk en suiker, wat een uitstekend canvas is gebleken voor andere smaken.
Het is daarom een gezondere optie vanwege de lagere hoeveelheid suiker . Maar als je een zoetekauw bent, zou witte chocolade je beste vriend moeten zijn, omdat het een echt rijke, zoete smaak heeft. Het biedt ook een luxueuzere en delicatere smaak die andere toegevoegde ingrediënten beter kan benadrukken.
Witte chocolade heeft een slechte naam. Sommige mensen vinden het te zoet. Anderen haten het feit dat witte chocolade eigenlijk geen chocolade is. Dat klopt: witte chocolade is gemaakt van cacaoboter, melkbestanddelen en suiker, maar bevat geen cacaobestanddelen zoals melk- en pure chocolade .
Stemmingsverbeteraar: De romige, zoete smaak van witte chocolade kan de stemming verbeteren en comfort bieden , waardoor het een heerlijke traktatie is. Botgezondheid: De melkbestanddelen in witte chocolade dragen bij aan de calciuminname, wat de botgezondheid ondersteunt.
Volgens de FDA moet witte chocolade " minimaal 20 procent cacaoboter , minimaal 14 procent totale melkbestanddelen en minimaal 3,5 procent melkvet" bevatten. Als de chocolatier niet aan deze normen voldoet, mag het niet als witte chocolade worden geëtiketteerd.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
De 3 Musketeers-reep staat bijvoorbeeld bovenaan de lijst met maar liefst 190 calorieën per portie. Deze reep is dus minder geschikt voor mensen die op hun calorie-inname letten.
1. Stap over op pure chocolade. In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.