Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien. De smaak zal iets bitterder zijn maar niet oneetbaar.
Geel geworden broccoli kun je over het algemeen veilig eten, zolang er geen tekenen van bederf zijn. Alhoewel de kleur verandert en de smaak en textuur afwijkt van verse, groene broccoli, kun je geel geworden broccoli nog steeds gebruiken om te eten.
Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen.
Wat mag u niet eten
Vezelige groenten zoals asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika's en rauwkost.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten.
Een gele verkleuring van de huid of het oogwit wordt geelzucht genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat de hoeveelheid bilirubine in het bloed stijgt. Bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen. Geelzucht komt veel voor bij mensen met leverziekten en aandoeningen van de galblaas of galwegen.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
Als het in je koelkast staat, is vergeling een teken van chlorofyl – het pigment dat verantwoordelijk is voor de groene kleur – dat afbreekt naarmate de bladeren ouder worden. Dit gebeurt op natuurlijke wijze en is niets om je zorgen over te maken .
Als u bittere broccoli aan roerbakgerechten toevoegt en er veel kruiden, smaakmakers en citroen- of limoensap aan toevoegt, zou de broccoli eetbaar moeten zijn .
De gele kleur treedt met name op tijdens periodes van bijvoorbeeld koorts/infecties, vasten, flinke lichamelijke inspanning of overmatig alcoholgebruik. De aandoening komt vaak voor (bij ca. 1 op de 20 mensen) zonder dat dit leidt tot duidelijke geelzucht. Deze vorm is niet gevaarlijk en er is geen behandeling nodig.
Er zijn verschillende oorzaken van geel zicht, variërend van kleine factoren zoals het veranderen van lichtomstandigheden of het wrijven in uw ogen tot ernstigere medische problemen zoals netvliesloslating . Als u geel ziet, bezoek dan uw oogarts voor een uitgebreid oogonderzoek en een juiste diagnose.
Hierbij wordt je baby onder een speciale lamp of op een lichtmatras gelegd die licht afgeeft waardoor bilirubine wordt afgebroken. Over het algemeen wordt de baby na een paar dagen minder geel en daalt het bilirubinegehalte van het bloed.
Als de groenten in het kokende water terechtkomen, komen er vluchtige zuren vrij in het water en worden ze meegevoerd in de stoom. Als de pan wordt afgedekt, worden de stoom en de zuren die erin zitten terug in het water gedwongen. Daar reageren de zuren met het chlorofyl in de groenten, waardoor ze een lelijke bruine kleur krijgen.
Wikkel in vochtig keukenpapier
Wikkel losjes wat keukenpapier om de roosjes zodat het een beetje vocht absorbeert. Bewaar de broccoli in de koelkast. De broccoli blijft op deze manier drie dagen vers.
Weggooien Weggooien Kleine schimmelplekken kunnen worden afgesneden STEVIGE groenten en fruit met een laag vochtgehalte . Het is moeilijk voor schimmel om door te dringen in dichte voedingsmiddelen. ZACHTE groenten en fruit met een hoog vochtgehalte kunnen onder het oppervlak besmet raken.
Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien. De smaak zal iets bitterder zijn maar niet oneetbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur.