Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Als je ervoor zorgt dat er altijd met een schone lepel saus uit de beker wordt geschept, kun je de beker eenvoudig meerdere keren verwarmen in de magnetron. Sluit de pot achteraf goed af en bewaar hem in de koelkast.
5/ Kip en eieren opwarmen
Kip opnieuw opwarmen kán, maar dan moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip minimaal 75 graden zijn. Een cruciale tool is wat dat betreft de keukenthermometer, zónder kun je er beter niet aan beginnen.
Je kunt dus gemakkelijk de aluminiumschaal met inhoud uit de pan halen en in de koelkast bewaren. Alle hapjes en maaltijden zijn kraakvers. Je kunt de inhoud van de Kippiepan zeker 3 dagen goed bewaren in de koelkast mits onder 7 graden celsius gekoeld.
Verwijder eerst de doorzichtige plastic deksel en steek de stekker van de pan in het stopcontact. Zet de pan op stand nummer 2 en laat deze ongeveer 30 minuten opwarmen. Zorg ervoor dat je de inhoud regelmatig goed doorroert of omschept om aanbakken te voorkomen.
Schoonmaak: Reinig de pan enkel met water en afwasmiddel. Gebruik een zachte borstel of sponsje om viezigheid te verwijderen. Wrijf de pan met een theedoek of keukenpapier droog.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden.
Zelfgemaakte pindasaus is blijft circa 5 dagen houdbaar. Dan blijft de saus goed vers en dat is natuurlijk het lekkerst! Wil je het toch wat langer bewaren? Zet het dan in de koelkast, dat rekt de houdbaarheid met een paar dagen.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Satésaus. Satésaus bevat met als sambal en mosterd ook azijn en zout, maar dat wil niet zeggen dat deze saus ook lang houdbaar is. Voor satésaus geldt een bewaaradvies van maximaal 3 dagen in de koelkast na opening. Hoelang u het ongeopend kunt bewaren, ziet u op de verpakking staan.
Hoewel een gezondere kapsalon vers gemaakt het lekkerst is, kun je een eventueel restje goed bewaren. Dek de ovenschaal, zonder sla, tomaat en komkommer, goed af en bewaar in de koelkast. De volgende dag verwarm je de oven even voor en warm je het gerecht in ongeveer 8 minuten op.
Diarreetype. Mensen die besmet raken met deze variant van Bacillus cereus, merken dat 8 tot 16 uur na het eten van het besmette gerecht. Zij lijden vooral aan diarree en buikpijn, maar misselijkheid en braken kan ook voorkomen. Ook hier zijn de klachten vaak binnen 24 uur verdwenen.
Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Risico op voedselinfectie. Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Kun je stamppot rauwe andijvie opwarmen? Je kunt stamppot met rauwe andijvie opwarmen, maar je moet er rekening mee houden dat de andijvie tijdens het opwarmingsproces niet rauw blijft. De smaak verandert daarom iets, maar het is niet slecht voor je gezondheid.
Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Opwarminstructies: De Kippiepan maakt het opwarmen van je maaltijd heel eenvoudig. Verwijder eerst de doorzichtige plastic deksel en steek de stekker van de pan in het stopcontact. Zet de pan op stand nummer 2 en laat deze ongeveer 30 minuten opwarmen.
De inhoud van de Kippiepan is zeker 3 dagen houdbaar vanaf het moment van levering/afhalen. Let op dat de inhoud te allen tijde goed gekoeld moet blijven (onder de 7 graden Celsius) om deze houdbaarheid te kunnen waarborgen.
Voor de Kippiepan betaal je 15 euro borg. Deze borg krijg je terug als je de pan (schoon) inlevert bij de winkel. Tip: je kunt de pan ook thuis houden en een volgende keer enkel de schaal met inhoud bestellen! De pan wordt meegegeven inclusief inhoud, stekker en deksel.