Het geconcentreerde melkvet (room) wordt vervolgens gekarnd: dit is het kloppen van de room. Door dit kloppen gaan de vetdeeltjes meer aan elkaar kleven waardoor ze nog verder geconcentreerd worden. Na het karnen verkrijgt men boter en karnemelk.
Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.
Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
Ghee staat niet in de Schijf van Vijf en is dus geen gezonde keuze. In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. In ghee zitten ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Voorbij het rookpunt breekt olie af. Geraffineerde oliën kunnen dus worden gebruikt om te frituren, omdat ze niet afbreken bij lagere temperaturen. Nou, het is zeker duidelijk dat Ghee gezonder is dan geraffineerde oliën . Gebruik ghee echter met mate, omdat het veel vetten en calorieën bevat.
Melkbestanddelen zijn de reden dat boter bij een lagere temperatuur begint te verbranden dan bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer je boter klaart, verwijder je alle melkbestanddelen en water, maar blijft het botervet over. Dit creëert een hoger rookpunt, waardoor geklaarde boter ideaal is om te koken en te sauteren.
Geklaarde boter kan dus op hoge temperatuur worden verhit, zonder dat het aanbrandt of bruin wordt. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld pannenkoeken, poffertjes of crêpes wilt bakken. Daarnaast kun je er ook in frituren. En als je wil, kun je deze botersoort zelfs op een boterham smeren.
Beurre noisette en boter klaren
Beurre noisette en geklaarde boter zijn beide gemaakt van alleen roomboter, maar zijn toch heel verschillend. Bij de beurre noisette maken we gebruik van de smaak van de verkleurde eiwitdeeltjes. Bij geklaarde boter willen we de eiwitdeeltjes er juist uit hebben.
" Gekweekte boter smaakt anders: de bacteriën produceren zowel zuren als aromacomponenten, waardoor de boter merkbaar voller van smaak is", schreef Harold McGee in "On Food and Cooking". Het is over het algemeen ook gewoon boterachtiger dan niet-gekweekte boter.
Karnen zorgt ervoor dat de vloeibare melk dikker en dichter wordt, totdat het wordt wat we kennen als boter. Dit werd traditioneel met de hand gedaan, maar tegenwoordig gebeurt het voornamelijk door mengmachines in fabrieken. Boter kan worden gebruikt in recepten, zoals het maken van bakwaren, of kan op zichzelf worden gebruikt als smeersel .
Boter of roomboter is de gekarnde room van melk. De productnaam 'boter' is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit. Daarom mag bijvoorbeeld het Amerikaanse peanut butter niet worden verkocht als pindaboter, maar als pindakaas.
Boter is het vet dat in room zit. Karnen, of heftig roeren van de room, brengt de vetbolletjes samen en zorgt ervoor dat ze gaan klonteren . Room doorloopt verschillende stadia op weg naar boter. Eerst wordt het schuimig, zoals slagroom.
Room wordt getransformeerd van een olie-in-water-emulsie naar boter, een water-in-olie-emulsie. De room wordt gekarnd om de vetbolletjes te laten samensmelten, aggregeren, samenkomen en vaste boterkorrels/klonten vormen .
Geschikt voor bakken en smeren.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Le Gall Gekarnde boter ongezouten. Le Gall Gekarnde boter ongezouten kun je wel als extraatje eten.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Gekoelde ghee kan tot een jaar bewaard worden, zelfs als deze geopend is .
Beide kunnen met mate worden genoten als onderdeel van een gezond dieet. Er is echter geen bewijs dat het gezonder is dan boter in het algemeen . In feite zijn de vermeende "gezondheidsvoordelen" van ghee enorm overdreven. De verbindingen in ghee die de potentie hebben om de gezondheid te verbeteren, zijn te onbeduidend om een verschil te maken.
Geklaarde boter blijft in een luchtdichte verpakking, zoals een pot, tot zes maanden goed op kamertemperatuur of koelkasttemperatuur. U kunt geklaarde boter op dezelfde manier opwarmen als gewone boter .
Als je geklaarde boter maakt, schep je melkbestanddelen van de bovenkant van de gesmolten boter en laat je het vrijgekomen water op de bodem van de pan achter. Het spul in het midden, het vloeibare goud, is 100% puur botervet.
Wat is ghee? Ghee, ook wel bekend als Indiase geklaarde boter, is een type boter dat ontdaan is van water en melkbestanddelen door middel van een verhittingsproces. Dit resulteert in een pure botervet met een rijke, nootachtige smaak en een hoog rookpunt, wat het ideaal maakt voor koken en bakken.
Chefs zweren erbij, maar voor de meesten onder ons blijft boter gewoon boter, toch? Maar boter klaren loont, want daardoor krijg je een zuiverdere vloeistof met een aantal extra voordelen. Geklaarde boter is pure vetstof, zonder eiwitten, melkbestanddelen en water.
Hoewel ghee rijk is aan vet, bevat het hoge concentraties enkelvoudig onverzadigde omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetzuren ondersteunen een gezond hart en bloedvaten. Onderzoeken tonen aan dat het gebruik van ghee als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan helpen om ongezonde cholesterolwaarden te verlagen .