Laat het vlees in de vrieszak zitten en laat het ontdooien in een pan/bak met koud water. Zodra het vlees ontdooid is kun je het uit de vrieszak halen en op kamertemperatuur laten komen. Kruid het vlees simpel met wat peper en zout en bak het om en om ongeveer 3 minuten. Je kunt nu genieten van het stuk vlees.
Beefsteak bereiden in de pan
Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de steak een half uur voor het bakken uit de verpakking.
Kruid de biefstuk:
Haal je bevroren biefstuk uit de verpakking en dep hem droog met keukenpapier. Bestrooi hem rijkelijk met zout en peper aan beide kanten, of gebruik je favoriete kruiden .
Leren hoe je een bevroren biefstuk kookt is relatief eenvoudig. Zorg ervoor dat je begint met een heet kookoppervlak bekleed met olie. Schroei de biefstuk een paar minuten aan elke kant dicht voordat je hem in de oven op 275 graden legt om hem te laten garen tot het gewenste gaarheidsniveau .
Het is belangrijk om de steaks te kruiden na het dichtschroeien, omdat het zout en de peper niet aan het bevroren vlees blijven plakken . Omdat koosjer zout beter aan voedsel hecht en sneller oplost dan keukenzout, is het een must voor het kruiden met deze kookmethode.
De volgende keer dat u een bevroren biefstuk of varkensgebraad uit de vriezer haalt, giet u er een beetje azijn overheen, dekt u het af en laat u het staan . Of het nu een entrecote of ribeye is, deze truc werkt echt! Azijn helpt niet alleen om bevroren vlees sneller te laten ontdooien, maar maakt het ook malser.
U kunt de biefstuk voor het invriezen alvast kruiden
Een veelgestelde vraag is of biefstuk kan worden voorgekruid voordat het wordt ingevroren, en het antwoord is ja. Het marineren van de biefstuk voordat het wordt ingevroren kan later helpen, omdat de ingrediënten de biefstuk malser maken wanneer deze begint te ontdooien.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Vul een grote kom met koud water. Dompel het vlees, in de verpakking, onder in het water. Ververs het water regelmatig . Uw steaks zouden binnen 45 minuten tot 2 uur klaar moeten zijn om te koken.
Ga van vriezer naar gekookt in één simpele stap. Gepubliceerd op 25 jan. 2022.
Het fijnste aan de plastiek zakken is dat je het makkelijk kan draaien zodat al het vlees gesmoord worden door de marinade. Hier word een basis lijn gegeven van hoe lang ongeveer je het vlees in kwestie kunt marineren. TIP: Bevroren vlees kan niet gemarineerd worden.
In een perfecte wereld zou je ontdooien in de koelkast met zout en peper op een rek, zodat het zout kan indringen en de buitenkant van de biefstuk kan drogen . In een spoedklusje, als de biefstuk geen vorst heeft, kun je hem 5-10 minuten op het aanrecht laten liggen, net lang genoeg om een beetje vocht op het oppervlak te krijgen. Dan kun je hem kruiden, in een zak doen en koken.
Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Als je ze bevroren bereidt, tel dan 1 minuut per kant op bij het bereiden met een koekenpan, grill of barbecue en tel 5 minuten op bij de oventijd.
Zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de biefstuk daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout. Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met zwarte peper en naar wens met grof zeezout.
Wikkel elke steak individueel in plasticfolie, geen bakpapier of aluminiumfolie, en sluit het zo goed mogelijk af. Doe de verpakte steaks in een hersluitbare diepvrieszak en zet de vriezer zo dicht mogelijk bij 0°F. Hoe kouder, hoe beter. Steaks die op deze manier zijn verpakt, blijven ongeveer 3 maanden goed.
Marineren en vervolgens invriezen
Hierdoor kan er meer vocht worden opgenomen en krijgt u een sappiger, malser eindproduct. Als u het vlees echter marineert en vervolgens invriest, zal het zuur de buitenste laag papperig maken en blijft u achter met een slecht stuk vlees om mee te werken .
Probeer het marineren in de vriezer absoluut niet te doen . Zoals we al zeiden, moet je het voedsel namelijk eerst gedeeltelijk laten ontdooien, zodat de vloeistof kan intrekken.
Uit een onderzoek uit 2019 van voedingswetenschappers bleek dat het invriesproces te veel vochtverlies veroorzaakte en dat het rundvlees daardoor niet geschikt was voor droog rijpen .
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe. Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Ontdooien in de koelkast: De meest aanbevolen methode, zij het de langzaamste, is het vlees 24 uur voor gebruik in de koelkast te leggen. Deze methode zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig ontdooit en zijn kwaliteit behoudt.
Het is belangrijk om bij een natte marinade om altijd zuren zoals azijn, sap van citroen, wijn, karnemelk of (onze favoriet) yogurt toe te voegen. De zuren in marinades verzwakken het spierweefsel, bindweefsel en eiwitten, dit zorgt voor malser vlees.
De voordelen van koud water
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.