Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Frisdrank valt onder de categorie van producten met een THT-datum. Dit betekent dat frisdrank na de vermelde datum nog altijd veilig kan zijn om te drinken, maar dat de kwaliteit mogelijk achteruitgaat. Daarom drinkt u frisdrank bij voorkeur voor het verstrijken van de THT-datum.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is. Het Voedingscentrum adviseert om na het openen de fles maximaal drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
Frisdrank is ongeopend houdbaar tot ver na de THT-datum. Als de frisdrank geopend is kun je deze ongeveer een week in de koelkast bewaren. Laat je frisdrank geopend buiten de koelkast staan, dan kun je het maar een dag bewaren. Daarna wordt frisdrank niet lekker meer en gaat de prik uit frisdrank.
Neem je cola, sinas, cassis of een ander koolzuurhoudende drank mee? Dan is het geen goed idee om het in te vriezen, omdat het koolzuur dan verdwijnt. Zorg dat je wat ruimte in de fles overlaat, want de drankjes zetten uit tijdens het vriezen.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Het kan op zich geen kwaad, als je het rustig laat ontdooien wordt het volume in het blikje weer kleiner. Het koolzuur zal wel verdwenen zijn uit het bier. Het is nog wel te drinken, maar niet zo lekker als een gewoon gekoeld biertje, waar nog wel koolzuur in zit.
De THT-datum is een kwaliteitsgarantie gegeven door de brouwer, geen uiterste houdbaarheid. Een bier na de THT-datum bederft niet. De smaak, geur en kleur kunnen wel veranderen.
nieuws Na het openen van een pot of blik is de inhoud nog 2 tot maximaal 5 dagen goed. Groenten of vruchten in glas kunt u in de glazen pot in de koelkast bewaren. Het restant uit een blik kunt u beter in een plastic bewaardoosje met deksel bewaren.
De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn, want dan kunnen de reverse vending machines (RVM's) het blikje niet herkennen. Je kan ze inleveren bij een van de vele duizenden innamepunten zoals supermarkten, tankstations of sportclubs.
Net als veel andere voedingsproducten kun je wijn en bier dus risicoloos drinken nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het maakt voor het venijn trouwens niet uit of je wijn na bier, of bier na wijn kiest.
Om optimaal van het product te genieten, raden we je aan het gekoeld te bewaren en binnen zes maanden na opening te consumeren.
Water uit de kraan kun je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren. De kwaliteit van het water wordt wel minder als het water buiten de koelkast wordt bewaard. Of als het flesje niet schoon is en/of als er direct uit de fles wordt gedronken, want dan komen er bacteriën in.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De eerste maanden na het branden blijft de smaak goed behouden. Daarna loopt de smaak heel langzaam terug, óók bij een goede verpakking. Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren.
Tot de THT-datum kun je niet ziek worden van cola. Na de THT-datum gaat de kwaliteit van de cola wél achter uit, maar is de kans dat je er ziek van wordt nog steeds heel klein.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Om meteen maar antwoord te geven op de vraag: Nee, speciaalbier bederft niet als het over datum is! Dat is toch al meteen goed nieuws. Mocht de “Tenminste houdbaar tot”, verkort ook wel THT genoemd, zijn verlopen van jouw flesje speciaalbier, dan kun je deze nog veilig drinken.
In principe heeft Rum niet echt en houdbaarheidsdatum. De drank blijft onbeperkt goed, alleen kan het zo zijn dat de smaak verloren gaat. Dit kan te maken hebben met dat de Rum te lang in de zon heeft gelegen.
Gebruik de azijn in saladedressings, marinades, en sauzen. Zelfs kip wordt smaakvoller en malser met bier. Leg een hele kip in een ovenschaal, prik wat gaatjes in het vlees, giet een half flesje bier over de kip, kruid naar smaak, laat de kip anderhalf uur braden, en het resultaat is een lekker malse kip.
“Een te hoge temperatuur heeft een negatieve invloed op de kwaliteit en de smaak van de frisdrank. De ideale temperatuur om onze producten te bewaren is tussen de 2 en 25 °C.” Ook de verpakkingen zelf zijn niet bestand tegen extremen.
De folie is tot 1 jaar goed verwijderbaar en laat geen lijmresten achter. Hij is beprintbaar met Eco-Solvent, Latex en UV inkten. Ongeprint heeft de Polyprint Crystal Clear een houdbaarheid van 5 jaar bij buitengebruik.
Nog sneller: nat keukenpapier om blikje of flesje
Loïs weet hoe het nog sneller kan: keukenpapier natmaken, om je fles of blik heen wikkelen en dan in de vriezer doen. 'Na vijf minuten heb je dan al een koud drankje, tel je er een paar minuten bij en je hebt een ijskoud drankje!'