In melkchocolade zitten dezelfde ingrediënten als pure chocolade plus melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder). Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, melk of melkproducten (zoals melkpoeder), suikers. Aan alle drie de chocoladesoorten kunnen aroma's zoals vanille of vanilline worden toegevoegd.
Hoewel de smaak (vergelijkbaar met chocolademelk) de sleutel is tot de populariteit ervan, werd melkchocolade historisch gezien gepromoot als gezond voedsel, vooral voor kinderen.
Melkchocolade en pure chocolade gebruiken beide cacaomassa, cacaoboter en suiker. Maar zit er melk in chocolade? Ja, melkchocolade gebruikt melkpoeder om het een romigere smaak, textuur en lichtere kleur te geven.
Laat je verleiden door het unieke karakter van onze l'Original melkchocolade. We gebruiken voor deze chocolade een mix van cacaobonen met een intens en rijk aroma. De chocolade breekt krachtig, waarna het heerlijk zacht smelt in de mond. Een traktatie voor eigen genot, of om te delen.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
In tegenstelling tot pure chocolade bevat melkchocolade minder cacao en meer suiker. Daarom is het belangrijk om er niet te veel van te eten, zodat u kunt profiteren van alle positieve eigenschappen voor uw gezondheid en welzijn, zoals polyfenolen, natuurlijke antioxidanten die de hart- en vaatfunctie helpen verbeteren en ...
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Chocola vind je vaak zo lekker omdat je de zoete smaak associeert met de grote hoeveelheid calorieën en de belonende waarde van cafeïne-achtige stoffen in de cacao. Dit associatief leerproces verklaart waarom prikkels als de geur en kleur van een stuk chocola smaakverwachtingen oproept.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Goed temperen creëert een glanzende glans, een bevredigende snap en een zacht mondgevoel. De wetenschap achter temperen ligt in de kristalstructuur van de cacaoboter, die verschillende soorten kristallen kan vormen, afhankelijk van hoe het wordt gekoeld.
Juiste 'temperering' - het verwarmen en koelen van chocolade om het te stabiliseren voor het maken van snoep en zoetwaren - geeft chocolade een gladde en glanzende afwerking, voorkomt dat het gemakkelijk smelt op uw vingers en zorgt ervoor dat het prachtig kan uitharden voor gedoopte en met chocolade bedekte lekkernijen.
Chocolademelk smaakt zo lekker omdat het rijke, zachte cacaopoeder of chocoladesiroop toevoegt aan gewone melk . Dit prikkelt je smaakpapillen, vult een hongerige maag en zou je hersenen ook blij maken vanwege de aangename drinkervaring die je doet denken aan het eten van chocolade.
Smaakprofiel
Naast melk en een lager percentage cacao, verschilt melkchocolade van pure chocolade doordat het doorgaans meer suiker bevat . Dit betekent dat het een zoeter, zachter en minder complex smaakprofiel op tafel brengt.
Het cacaogehalte
Een product moet minimaal een cacaogehalte van 32% hebben, om melkchocolade te mogen heten. Dat is wettelijk vastgelegd in het Warenwetbesluit. Als er minder cacao in zit, mag het geen chocolade heten, maar wordt het cacaofantasie genoemd. Er mag echter ook meer cacao in een reep zitten.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Vanwege de hogere concentratie cacao zit pure chocolade vol met verbindingen die goed kunnen zijn voor je hart, zoals flavonoïden. Flavonoïden zijn een soort polyfenolen, wat natuurlijk voorkomende chemicaliën zijn die in planten voorkomen.
De duidelijke winnaar.
Pure chocolade is veruit de gezondste vorm van de lekkernij, met de minste suiker en, vanwege het cacaogehalte, hogere niveaus van stoffen die de cellen van het lichaam beschermen. Als suiker uw grootste zorg is, raadt Allers aan om te zoeken naar hogere percentages.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Chocolade bevat verschillende stoffen die de hersenchemie kunnen beïnvloeden. Een van die stoffen is fenylethylamine (PEA), dat de afgifte van endorfines in de hersenen stimuleert . Endorfines staan bekend als 'feel-good'-chemicaliën die bijdragen aan een gevoel van geluk en welzijn.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.