Vergeet de stronk niet Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten.
Tip voor de broccolistronk
Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Broccoliblad is perfect voor het maken van verse groentesappen, rauw in een salade of door een smoothie. De bladeren kun je ook prima koken, blancheren, verwerken in soepen of gebruiken om gezonde chips van te maken. De broccolibladeren worden biologisch geteeld door Kernel in Spanje.
Wat u moet weten Broccoli stengels en bladeren. De stengel is taaier dan de roosjes, maar heeft een heerlijk milde smaak die knapperig en krokant is als hij rauw is en zacht en bijna sappig wordt als hij gekookt is. De bladeren, die ook eetbaar zijn , hebben qua textuur en smaak bijna de structuur van boerenkool en verwelken perfect als ze gekookt zijn.
Sommige mensen geven de voorkeur aan broccoliroosjes, maar je kunt ook de bladeren en stengels eten. De stengel bevat de meeste vezels, terwijl broccolibladeren het meest celbeschermende antioxidanten, vitamine E en K en calcium bevatten .
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool bevatten hoge niveaus van onoplosbare vezels , die snel kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, vooral wanneer ze rauw worden geconsumeerd. Symptomen kunnen zijn: een opgeblazen gevoel, gas en krampen.
Als u ze langere tijd wilt koken, laat u de schil eraan zitten. Als u ze maar een paar minuten wilt koken, pelt u ze .
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.
De hele broccoliplant is eetbaar en smaakvol! De hoofden zijn het populairst om te consumeren, maar de brede buitenste bladeren, stengels en roosjes kunnen allemaal rauw, gestoomd, gegrild, gebakken, geroosterd of op een andere manier gekookt worden gegeten.
De stengels van broccoli kunnen gegeten worden, maar schil eerst de harde lagen eraf . Broccoli is het gezondst als je het rauw of licht gestoomd eet. Probeer broccoli eens toe te voegen aan salades, soepen en stoofschotels. Snijd broccoli in kleinere stukken en neem het als tussendoortje.
Vergeet de stronk niet
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien. De smaak zal iets bitterder zijn maar niet oneetbaar.
Kijk of er vlekken of schimmel of kleine zwarte puntjes zijn; dit is een duidelijk teken dat het tijd is om je broccoli weg te gooien . Let ook op vergeling of spruitvorming. Als de kleine bundels op je broccoli eruit zien alsof ze gaan bloeien, is dat een belangrijke indicator dat de broccoli zijn beste tijd gehad heeft.
Broccoli bevat vitamine A, C, B2, B6, K en mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Heel groen fastfood dus, want in 3 tot 5 minuten koken is broccoli al beetgaar. Blijft de pan langer op het vuur staan, dan wordt de groente al snel te zacht en verandert de textuur en smaak.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit , allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden. Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien.
Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen.
De hoofden groeien in het midden van een plooi van grote groene bladeren. Al deze delen zijn niet alleen eetbaar, ze zijn ook heerlijk en zeer voedzaam . Sommige eters (waaronder deze) geven de voorkeur aan de stengels en bladeren van broccoli- en bloemkoolplanten boven de vaker gegeten hoofden.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Als de plant voor de oogst bloeit, kunnen de bloemen en jonge zaaddozen rauw in salades of als garnering worden gegeten . Insecten, plagen en andere plantproblemen: Koolrupsen, koolrupsen, bladluizen, rupsen en slakken zijn insecten die problemen kunnen veroorzaken voor broccoli.