We spreken dus niet over een theobromine-allergie, maar de klachten, migraine, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen duiden op een te hoge inname. Chocolade bevat ook veel histamine, waardoor het histaminegehalte in de darm sterk toeneemt. Bij mensen met een tekort aan het DAO-enzym ontstaan er dan klachten.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
Helpt bij de gezondheid van de darmen
Cacao is ook een prebioticum, een soort vezel die uw darmbacteriën verteren . ZOE-wetenschappers hebben 15 "goede" darmbacteriën en 15 "slechte" darmbacteriën geïdentificeerd die geassocieerd worden met betere en slechtere gezondheidsmaatregelen op het gebied van onder andere hart- en stofwisselingsgezondheid.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag. Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken .
Symptomen. Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn.
Gerapporteerde allergieën voor chocolade en cacao worden vaak toegeschreven aan kruisreactiviteit met andere allergenen die vaak voorkomen bij chocolade en cacao, zoals pinda's, noten en melk. Ons rapport laat echter zien dat een echte allergie voor chocolade en cacao mogelijk is .
Cacao staat er ook om bekend kruisreactief te zijn met pinda's, melk, noten, tabak en ambrosia . Deze kruisreactiviteit is voornamelijk te wijten aan vergelijkbare polyfenolenhaptenen in deze stoffen (4, 21).
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
galbulten . moeite met ademhalen . gezwollen tong, lippen of keel . een piepende hoest .
Bijvoorbeeld, chocolade zal zich mengen met slijm in de achterkant van de keel om verdikking van de afscheidingen en een verhoogde keelklaring te veroorzaken . De vasoactieve amine-inhoud van chocolade ontspant de gladde spier tussen de slokdarm en de maag, wat leidt tot verergering van reflux of brandend maagzuur.
Maar overmatig chocolade eten (en dus theobromine) kan leiden tot rusteloosheid, hoofdpijn en misselijkheid . Wat zit er nog meer in uw chocolade? Melk en chocolade op basis van zuivel kunnen ook maagklachten, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Cacaobonen bevatten theobromine, wat misselijkheid kan veroorzaken . Theobromine en cafeïne lijken op elkaar omdat het verwante alkaloïden zijn.
Je kan voor alles allergisch zijn, dus ook voor chocolade! Vaak ben je dan gevoelig voor cacao (histamine, nikkel) of voor een of meerdere ingrediënten in chocolade zoals melk, noten, gluten. Cacao-allergie komt zelden voor, het bestaat wel.
Slechte spijsvertering, constipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid omdat cacao je spijsverteringsstelsel verstopt door de gifstoffen in de olie van de bonen. De complexe vetketens van de bonen zijn ook moeilijk af te breken en te verteren . Verminderde werking van het immuunsysteem door de congestie die cacao in het spijsverteringsstelsel veroorzaakt.
Het kiezen van vezelrijke voedingsmiddelen zoals cacao kan ons ook een voller gevoel geven en helpen constipatie te voorkomen [4]. Door dagelijks een mok cacao te drinken, wat toe te voegen aan je smoothie of wat over je pap te strooien, draag je bij aan het voldoen aan je dagelijkse vezelbehoefte en ondersteun je actief je spijsverteringsgezondheid.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.