Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Bètacaroteen geeft de rauwe wortel niet alleen de karakteristieke oranje kleur, maar helpt ook om het hoornvlies te beschermen, de ogen gezond te houden en droge ogen te voorkomen. Bètacaroteen wordt ook wel de voorloper van vitamine A genoemd. Vitamine A is een van de belangrijkste vitamines voor de ogen.
"In wortels zit bètacaroteen. Dit stofje wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is heel belangrijk voor het goed functioneren van je ogen. Wortels bevatten zo'n hoge concentratie bètacaroteen, dat ze je ogen goed doen en bijdragen aan goed zicht."
Er zijn vier voedingsstoffen welke goed zijn om uw ogen in de juiste conditie te houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen.
Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Teveel kalium kan diarree veroorzaken, maar om aan zo'n gehalte te komen, moet je extreem veel wortels bijvoeren. De geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat een veilige marge is voor het bijvoeren van wortels. Er wordt door voedingsdeskundigen gesproken over 5 tot wel 12 kilo per dag.
Je ogen verouderen.
Hierbij wordt je ooglens stijver, waardoor je je ogen niet meer goed scherp kunt stellen wanneer je dichtbij kijkt. Je kunt weer scherp zien door het dragen van een bril of contactlenzen. Het compleet verhelpen is alleen mogelijk door een laserbehandeling te ondergaan.
Je ogen verouderen
Veel mensen krijgen rond hun veertigste levensjaar last van presbyopie (ouderdomsverziendheid). Deze aandoening zorgt ervoor dat je ooglens stijver wordt, waardoor je minder goed kunt scherpstellen van dichtbij.
Je kunt door het eten van wortel echt oranje worden. Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Bananen zijn goed voor je ogen
Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezond netvlies en het verbeteren van het zicht bij weinig licht. Ook kalium en zink zijn belangrijke voedingsstoffen die helpen je ogen gezond te houden voorkomen dat je zicht achteruitgaat.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Naast water hebben ook komkommer en kokosolie een hydraterend effect. Ook wortelen zijn echte superfoods voor de ogen. Ze zitten boordevol vitamine A en betacaroteen, dus knabbelen maar! Omega 3-vetzuren verbeteren de traanproductie en zijn onmisbaar voor mooie ogen.
Vis, avocado's en oesters staan op een lijst met voedingsmiddelen die uw ogen helder en helder houden – en ze dragen bij aan uw gezondheid op de lange termijn en voorkomen mogelijk dieven van het zicht, maculadegeneratie, staar en glaucoom. Uw dieet heeft direct invloed op de kwaliteit van uw tranen – en goede tranen zorgen voor sprankelende ogen.
Er loopt niet één bloedvat in het oog, maar meerdere kleine aders en slagaders. Via het bloed dat door deze bloedvaten loopt, krijgt het oog zuurstof en voedingsstoffen om goed te kunnen werken. We kunnen verschillende soorten bloedvaten in het oog onderscheiden.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens niet goed ziet. U ziet bijvoorbeeld opeens een donkere vlek of u mist een deel van uw beeld. Het kan komen door een beroerte of netvliesloslating in het oog. De huisarts onderzoekt waardoor het komt.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
De wortel bevat veel bitterstoffen die een gunstige werking hebben ter ondersteuning van de lever- en galfunctie. Daarnaast bevat de wortel ook fytosterolen en vetzuren zoals linoleenzuur, linolzuur, oleïnezuur en palmitinezuur.