Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Harde kazen zoals Cheddar, Red Leicester of Comté kunnen prima worden ingevroren als u de koelkast opruimt . Onze tip: vries geraspte kaas in een luchtdichte Tupperware in. Zo kunt u makkelijker handenvol gebruiken als u het nodig hebt, klaar om toe te voegen aan heerlijke macaroni met kaas of om te smelten in een heerlijke kaasdip.
Harde kazen daarentegen, die weinig vocht bevatten, vriezen dus wel goed in en kunnen tot maar liefst zes maanden meegaan in de vriezer. Wel invriezen: Harde kazen (Pecorino, Parmezaan) laten zich goed invriezen, maar ook semi harde kazen zoals de Italiaanse Provolone zijn goede kandidaten.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer.
De beste kazen om in te vriezen zijn halfharde kazen zoals cheddar, mozzarella met een laag vochtgehalte en provolone . We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je hebt een groot blok kaas dat je niet meer kunt gebruiken voor de houdbaarheidsdatum, maar je wilt het niet weggooien. Als je jezelf afvraagt: "Kun je kaas invriezen?", dan is het antwoord ja.
Volgens het Center for Dairy Research zijn halfharde en stevige kazen met een relatief laag vochtgehalte (denk aan cheddar, colby, provolone, mozzarella met een laag vochtgehalte en harde Italiaanse soorten zoals parmezaanse kaas en pecorino romano) over het algemeen goed in te vriezen .
Melk, yoghurt, room, zure room, karnemelk en zachte kazen worden allemaal oneetbaar als ze eenmaal zijn ingevroren, omdat ze bij het ontdooien uit elkaar vallen en schiften, waardoor de textuur en consistentie volledig veranderen. Uw melk zal bijvoorbeeld uit elkaar vallen in een waterige bende, en uw yoghurt zal korrelig worden, schiften en schiften als u het ontdooit.
Zachte kazen zoals camembert en brie, maar ook ricotta en cottage cheese, die een hoger water- en vetgehalte hebben, kunnen nog steeds worden ingevroren , maar weet dat hun textuur eronder zal lijden. Roomkaas kan ook worden ingevroren!
Zachte kaas invriezen
U zult misschien geschokt zijn als u erachter komt dat zachte kaas zoals Brie, Camembert en geitenkaas ook tot wel zes maanden ingevroren kan worden . Dus de volgende keer dat u zin heeft in gebakken gnocchi en geitenkaas, weet u waar u moet zoeken – in uw vriezer.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Laat het zeker niet op kamertemperatuur ontdooien. Soms heeft u de kaas sneller nodig, in dat geval doet u hem in een luchtdichte zak of bakje in koud water. Ververs regelmatig! Na het ontdooien kunt u harde kazen vaak meteen gebruiken, bijvoorbeeld geraspt over een salade.
De fantastische smelteigenschappen van Comté maken het ook een geweldige kandidaat voor gebakken goederen . Geraspte Comté kan in allerlei dingen worden verwerkt – scones, pannenkoeken, broodjes en meer – waardoor uw gebakken goederen een rijke, kaasachtige smaak krijgen.
Als u op zoek bent naar een vervanger voor Comte kaas, raden wij Gruyere aan. Gruyere is de beste vervanger omdat het ook van koemelk wordt gemaakt en een vergelijkbaar rijpingsproces heeft. Het heeft een boterachtige en hazelnootachtige smaak die goed smelt en heerlijk smaakt in fondue en gebakken gerechten.
Binnen het domein van kaas die in grotten is gerijpt, lijkt Gruyère sterk op Comté . Bijna identiek in zowel textuur als smaak, maar het presenteert sterkere tonen van boter en hazelnoot.
Over het algemeen is het het beste om kazen in te vriezen die bedoeld zijn om te worden gebruikt in gekookte gerechten in plaats van om vers te worden gegeten. Harde en halfharde kazen zoals cheddar, Zwitserse, brick cheese en blauwe kaas kunnen worden ingevroren, maar hun textuur wordt vaak kruimelig en melig. Ze zijn ook moeilijker te snijden.
Welke kaas kun je niet invriezen? Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert.
Plaats Brie 1 uur in de vriezer. Verwarm de oven voor op 425 graden F (220 graden C). Bekleed een bakplaat met rand met bakpapier. Leg Brie op de voorbereide bakplaat en bak op het middelste rek in de voorverwarmde oven tot het bruin is en de kaas eruit lekt, 20 tot 25 minuten.
Altijd bevroren koken, laat het product niet ontdooien en volg de instructies nauwkeurig op. Kook niet meer dan een halve zak tegelijk. Voor het beste resultaat frituurt u in hete olie (180°C/350°F) gedurende 6 minuten tot het knapperig en goudbruin is . Laat het goed uitlekken en laat het 4 minuten staan voordat u het serveert.
Als je blauwe kaas over hebt, gooi je die gewoon in een afsluitbare zak in de vriezer . Invriezen beschadigt de kaas niet en hij smaakt nog steeds heerlijk. De bevroren blauwe kaas is altijd klaar om op salades en andere gerechten te doen. En als hij bevroren is, breekt de kaas gemakkelijk af.
Wanneer u weer van uw brie wilt genieten, ontdooit u het deel dat u nodig hebt gedurende 24 uur in de koelkast . Ik vind dat langzaam ontdooien de beste methode is om de effecten van invriezen op de textuur en vorm van de brie te minimaliseren. Zorg ervoor dat u het binnen twee dagen gebruikt nadat het is ontdooid. Vries de ontdooide brie niet opnieuw in.
" Terwijl de levende, nuttige probiotische bacteriën inactief worden tijdens het invriezen, keren ze na ontdooiing terug naar hun actieve staat. Hun levensvatbaarheid neemt dan wel af tijdens het invriezen ." De vermindering van probiotica maakt de yoghurt niet minder veilig om te consumeren, maar het kan wel de algehele voedingswaarde ervan verminderen.
Boter, eieren, melk, room en kaas - Plaats het bevroren product in de koelkast om te ontdooien . Na het ontdooien gebruiken als vers. Gebruik snel na het ontdooien. Niet opnieuw invriezen.
Je kunt bijna alle groenten invriezen, behalve selderij, waterkers, andijvie, sla, kool, komkommer en radijs . Deze voedingsmiddelen hebben een hoog watergehalte en worden zompig en doorweekt als ze ontdooid worden.