Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Maar dingen als melk, kaas, verse groenten en fruit moeten niet worden gegeten als ze niet meer goed zijn, omdat ze bacteriën kunnen herbergen die gevaarlijk kunnen zijn voor uw lichaam . Dit wordt veroorzaakt door de natuurlijke afbraak van organisch materiaal. U kunt ook zien dat deze voedingsmiddelen bedorven zijn op basis van hun uiterlijk en geur.
Bladgroenten
Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool hebben een bittere smaak nadat ze zijn verlopen, zegt Byrne, en een salade maken met verlopen bladgroenten brengt je risico op het ontwikkelen van een voedselgerelateerde ziekte . Als je bladgroenten bijna verlopen zijn, gebruik ze dan in een recept voor groene smoothies.
Kan ik wortels eten die over de datum zijn? Ja, maar zorg er wel voor dat ze niet bedorven zijn . Het label 'Te gebruiken tot' betekent dat een voedingsmiddel niet per se van goede kwaliteit is na de datum, maar een iets verlopen datum betekent niet automatisch dat uw wortels bedorven zijn.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Worteltjes zijn gezond, en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel 3 maanden wachten voor je kunt oogsten.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Wat doe je met beschimmeld eten? Bij harde voedingswaren, zoals harde kaas of wortels, is het veilig om het stuk schimmel plus een paar extra centimeter weg te snijden.
Fusarium is een bodemschimmel die via de wortels binnenkomt. Symptomen zijn vaak pas zichtbaar als de plant al ernstig is aangetast. De wortels worden zwart en sterven vervolgens af.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Slijmerige babyworteltjes zijn prima om te eten . Wanneer babyworteltjes worden verwerkt, worden ze behandeld met een mild ontsmettingsmiddel van voedingskwaliteit (ook wel verdund bleekmiddel genoemd). Laat dit je niet storen. Het maakt ze veiliger.
Eerder is aangetoond dat de bittere smaak van wortelrassen verband houdt met een hoog gehalte aan fytochemicaliën zoals polyacetylenen [20]; daarom vermoeden we dat de bittere en sterk smakende groenten van betere kwaliteit zijn (hoger gehalte aan voedingsstoffen/fytochemicaliën) en daarom gezonder .
Wortels die bedorven of bedorven zijn, hebben meestal een geur, een slijmerige textuur of een donkere verkleuring . Ze kunnen ook verwelkt of zacht zijn. Als u schimmel op wortels ziet groeien, gooi ze dan weg. De witte blos die zich op wortels vormt, is een teken dat uw wortels uitdrogen.
Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
De meeste mensen zouden er niet voor kiezen om bedorven voedsel te eten. Als ze dat wel zouden doen, zouden ze waarschijnlijk niet ziek worden . Bederfbacteriën kunnen ervoor zorgen dat fruit en groenten papperig of slijmerig worden, of dat vlees een slechte geur krijgt, maar ze maken je over het algemeen niet ziek. Pathogene bacteriën veroorzaken ziekte.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Een slimme manier om restjes groenten te gebruiken is om een groentebouillon te maken . Gooi alle groenten of restjes die nog niet bedorven zijn in een pan op het vuur, vul met water, breng op smaak en laat een uur sudderen. Dit werkt het beste met wortelgroenten zoals selderij, wortels, aardappelen en uien.