Je kunt dus gerust soep maken op een onweerachtige dag, maar laat ze zo snel mogelijk afkoelen (giet ze over in een andere soeppot of kom die in een ijsbad staat, bijvoorbeeld) en bewaar ze daarna in de koelkast. Of, als er te veel is om binnen enkele dagen op te eten, kun je je soep ook invriezen.
Bacteriën door warm weer, niet door onweer
Het afkoelen van soep is belangrijk, en onweer kan ervoor zorgen dat dat een stuk lastiger gaat. "Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf.
Het antwoord is: neen. Ook al werd dat vroeger vaak gezegd: “opgelet, bij onweer keert je soep gemakkelijk,” werd er wel eens gezegd.
Dat komt doordat voorafgaand aan onweer de lucht warm, vochtig en broeierig wordt. Onder deze omstandigheden vermenigvuldigen bacteriën zich goed. En dit veroorzaakt de zure melk.
De omstandigheden die optimaal zijn voor de ontwikkeling van onweersbuien zijn dezelfde als die waardoor melk zou bederven. Melk schift door bacteriën, niet door onweersbuien. Microben in melk consumeren de natuurlijke suikers van de melk en produceren melkzuur als afvalproduct .
Antwoord: Nee, maar er werd ooit algemeen gedacht dat zomerse onweersbuien verse melk konden laten schiften . Deze gedachte was gebaseerd op observaties dat rauwe melk zou bederven tijdens bliksem en onweersbuien.
Je kunt dus gerust soep maken op een onweerachtige dag, maar laat ze zo snel mogelijk afkoelen (giet ze over in een andere soeppot of kom die in een ijsbad staat, bijvoorbeeld) en bewaar ze daarna in de koelkast.
Ook handen wassen of zelfs plassen wordt afgeraden. Water geleidt namelijk elektriciteit. Wordt het huis getroffen door een blikseminslag, dan kun je hierdoor ook binnen worden getroffen. '
Douchen en afwassen
Doordat stroom bij blikseminslag ook via leidingen binnen kan komen én water stroom kan geleiden, is het beter om alles waar water uit komt, ook te mijden. Een douche nemen, je handen wassen of de afwas doen, stel je dus beter uit tot de bui over is.
" Er is een drukval als er een onweersbui voorbij komt . En je soep kookt op een lagere temperatuur. Dus je denkt dat je je soep helemaal gaar hebt gekookt, maar dat is niet zo." Wanneer de gedeeltelijk gekookte soepingrediënten worden bewaard, blijven de bacteriën erin actief en veranderen ze de soep, voegde hij toe.
Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Afkoelen
Vermijd zure soep en zet de soep meteen na het koken in de koelkast. Een soep die te traag afkoelt, zal immers sneller zuur worden. Dat geldt absoluut voor tomatensoep.
Het antwoord is nee. Een dreigende onweersbui zorgt er niet per se voor dat eten sneller bederft dan wanneer er geen bliksem op komst is. Toch moet je tijdens deze dagen wel extra voorzichtig zijn.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Erg moeilijk, misschien wel onmogelijk, om jezelf te doden door op dingen met een hoog voltage te plassen . Een toilet is waarschijnlijk een even veilige plek als een andere plek tijdens een onweersbui, als je geen metaal aanraakt. Porselein is een geweldige isolator. Ga tijdens een onweersbui niet in de douche staan met je vastgeklampt aan de douchekop.
Blijf uit de buurt van ramen en deuren en blijf van veranda's af. Ga niet op betonnen vloeren liggen en leun niet tegen betonnen muren. Nou, Mama had gelijk in de meeste van haar veiligheidsinstructies. Ik was niet af, neem geen douches en gebruik het toilet niet tijdens een onweersbui .
Ja, je kan gewoon bellen en berichten sturen als het onweert. Draadloze verbindingen via jouw (mobiele) telefoon, zoals WIFI en 4G hebben geen invloed. Een telefoon is zo klein, dat hij er niet voor zorgt dat je eerder geraakt wordt door de bliksem.
Tip 1: Haal alle elektrische apparaten uit het stopcontact
Een kapotte televisie of een computercrash door blikseminslag, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Haal dus altijd gelijk de stekkers van alle elektrische apparatuur uit het stopcontact als het onweert. Zelfs de oplader van je mobiele telefoon.
Vermijd water en contact met leidingen, inclusief wasbakken, baden en kranen. Was niet af, douche niet en neem geen bad tijdens een onweersbui . Vermijd ook wasmachines en drogers, omdat deze niet alleen verbinding maken met de loodgieters- en elektrische systemen, maar ook een elektrisch pad van buitenaf door de drogerventilatie bevatten.
Bliksem en ramen: Hoewel het zeldzaam is, kan bliksem via een open raam je huis binnendringen. Hoewel de kans erg klein is, is het beter om het risico te vermijden. Blikseminslag kan leiden tot directe schade aan je interieur of zelfs brand veroorzaken.
Wat eerder aan de hand lijkt is een indirect verband. Onweer gaat vaak samen of vooraf aan warm weer en/of een hoge vochtigheidsgraad. En dit kan bederf van soep tot gevolg hebben; maar dit kan dus ook gebeuren als het warm en vochtig is zonder dat het onweert.
Hoewel de kans klein is dat je wordt getroffen door de bliksem tijdens het douchen, is het toch verstandig om het risico niet te nemen. Wacht even met douchen tot het onweer voorbij is. Je gezondheid is belangrijker dan een snelle opfrisbeurt! Onthoud: na regen komt zonneschijn, en dan kun je weer veilig douchen.
Ga nooit liggen! Ga direct uit het water zodra je donder hoort. Water is een goede bliksembegeleider en door het grote oppervlak kan de bliksem op veel plekken inslaan. Dat maakt jou als zwemmer heel kwetsbaar.