Doordat olijfolie grote hoeveelheden antioxidanten bevat helpt het niet alleen bij het verminderen van ontstekingen, maar kan het eveneens de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Dit is van cruciaal belang, aangezien geoxideerd LDL bijdraagt aan de vorming van plaque in je bloedvaten.
Bijvoorbeeld: is elke dag een lepel olijfolie gezond? De meeste gezondheidsorganisaties zoals het Voedingscentrum raden aan om ongeveer drie eetlepels voor vrouwen (rond de 40 ml) en vier a vijf eetlepels voor mannen (rond de 65 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Inwoners van Mediterrane landen, met hun neiging tot een mediterraan dieet, vertonen over het algemeen lagere bloeddruk dan andere bevolkingsgroepen. Olijfolie, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (EOVVZ), blijkt een significant bloeddrukverlagend effect te hebben, los van andere factoren.
Heb je last van een te hoog cholesterolgehalte, dan is het vooral van belang matig te zijn met verzadigd vet. Verder heeft het cholesterol in voedingsmiddelen, zoals in eieren, orgaanvlees, paling en garnalen, slechts een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Denk hierbij aan vezels, vette vis en sojaproducten. Deze producten bevatten stoffen die lijken op cholesterol wat de slechte cholesterol helpt verlagen. Vezels vind je terug in bonen, noten, zaden maar ook havermout, graan en citrusvruchten.
- De natuurlijke polyfenolen in vierge olijfolie, die een hoge antioxiderende werking hebben, voorkomen de oxidatie van slechte cholesterol (LDL) en verhinderen dat deze zich ophoopt in de wanden van de bloedvaten.
Deze rapporten bieden clinici wetenschappelijk onderbouwde informatie en praktisch advies over hoe ze patiënten kunnen adviseren om EVOO in hun dieet op te nemen. Dagelijks gebruik van ten minste twee eetlepels EVOO kan de bloeddruk verlagen.
Vooral het vetzuur Omega 3 heeft een groot aandeel in de gezonde eigenschappen van olijfolie. Omega 3 (EPA, DHA) komt voor in vette vis, olijfolie en noten. Het speelt een belangrijke rol in de voorkoming van hart- en vaatziekten.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Het consumeren van olijfolie op een lege maag kan helpen bij het verminderen van ontstekingen. Het kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte: Olijfolie bevat enkelvoudig onverzadigde vetten, die bekend staan om hun vermogen om het cholesterolgehalte te verlagen.
De échte winnaar is lijnzaadolie. Deze held der oliën heeft niet alleen veel meer onverzadigde vetten dan olijfolie, maar ook de verhouding omega 3 en 6 is vele malen gunstiger in lijnzaadolie. Dit heeft een enorm effect op de ontstekingswaarde in je lichaam, de bron van veel ziektes.
Het idee is dat je voor het slapen gaan één of twee eetlepels olijfolie nuttigt. Dit kan je bijvoorbeeld in gelijke verhouding mengen met honing om het wat zachter van smaak te maken. Het effect hiervan is dat de olijfolie als een glijmiddel voor de weefsels aan de achterkant van neus en keel gaat werken.
Hoeveel olijfolie moet iemand nemen om cholesterol te verlagen? Volgens de AHA suggereert onderzoek dat het consumeren van meer dan een halve eetlepel olijfolie per dag het cholesterolgehalte ten goede kan komen. Mensen moeten echter nog steeds slechts een gematigde hoeveelheid plantaardige vetten consumeren.
Is een lepel olijfolie per dag goed voor je? Onderzoek suggereert dat het consumeren van slechts een 1/2 eetlepel olijfolie per dag kan helpen om je risico op hart- en vaatziekten en hartziekten te verminderen .
Olijfolie zit ook vol met antioxidanten zoals vitamine E, carotenoïden en fenolische verbindingen. Fenolen zijn ontstekingsremmend en kunnen helpen bij de vorming van salpeterzuur, wat de bloedvaten ontspant . Dit kan de bloeddruk verlagen en daarmee uw risico op toekomstige hartziekten.
"HDL wordt beschouwd als een goede cholesterol omdat het de hoeveelheid cholesterol meet die uit je aderen terug naar de lever wordt verwijderd," zegt Dr. Fernandes. Je vindt deze goede vetten in olijfolie, avocado-olie en soja- en plantaardige olie .
Uit een onderzoek uit 2023 bleek ook dat het consumeren van olijfolie met veel polyfenolen de HDL-niveaus aanzienlijk verhoogde. Probeer extra vergine olijfolie te gebruiken in plaats van andere oliën en vetten bij het koken op lage tot matige temperaturen, aangezien extra vergine olijfolie afbreekt bij hoge temperaturen.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt eerst simvastatine voorgeschreven. Het kan dat het cholesterol hiermee niet genoeg daalt. In dit geval kan de arts een hogere dosering of een sterker werkende statine voorschrijven.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Wel is het belangrijk dat u nadenkt bij wat u eet. Probeer producten met veel verzadigd vet te vermijden. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol en zit vooral in vet dat niet vloeibaar is en voorkomt in dierlijke producten. Plantaardige producten bevatten van nature al weinig of geen verzadigd vet.